FACTUMOVIH OSAM NOVIH NASLOVA

Puhovski radi na TV seriji 'Đavolji advokati', a kroz rad Čede Prodanovića i Jadranke Sloković prikazat će društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj

16.02.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Produkcijska kuća Factum, unatoč pandemiji i potresu zbog kojega je izgubila uredski prostor, najavljuje čak osam novih naslova, koje će pridružiti svom fondu s više od 75 filmova ostvarenih u proteklih dvadesetak godina

Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDox-a, rekao je kako je u doba korone, pa i potresa s kojima su suočeni, posebno izazovno snimanje dokumentaraca, jer je praktično nemoguće imati potrebnu kontrolu nad zbivanjima ispred kamere.

'Stoga je i Factum pomalo usporio svoju produkciju, no to nikako ne znači da ju je i smanjio. Tako da ove godine radimo na čak osam projekata u raznim fazama produkcije', izjavio je.

Posebnu pažnju, kao i uvijek, posvećuju autorima koji snimaju svoj prvi veći projekt – srednje ili dugometražni film, napomenuo je.

Ove su godine to 'Dubica', "Književna Groupie", 'Naći ću' te i 'Underground top lista', dva filma su novi projekti provjerenih i višekratno nagrađivanih Factumovih autora Silvestra Kolbasa i Pere Kvesića dok je film Biljane Tutorov regionalna koprodukcija. Razvija se i TV serija 'Đavolji advokati'.

Uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra realizira sedam projekata u produkciji, a u razvoju još jedan.

Intimne i zanimljive priče

Srednjometražni film 'Dubica' u režiji Marine Aničić Spremo opisuje se kao intimna priča o problemima s kojima se protagonisti suočavaju u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

'Književna Groupie' u režiji debitanta Nikice Marovića prati priču o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovom sve poznatijem alter egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom iz naslova filma.

U filmu 'Naći ću te' mlada filmašica Justina Matov vraća se u Hrvatsku iz Belgije i započinje potragu za svojim ocem Rastkom Miloševim (Ras), poznatim gitaristom, kojeg je poznavala samo dva mjeseca i o kojem nitko nikada nije pričao. Dok ona pokušava popuniti prazninu koju je njen otac ostavio iza sebe, neriješeni obiteljski problemi izlaze na površinu, a ona saznaje da je trudna.

Film 'Undeground top lista' u režiji Lidije Špegar govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, glazbi na sprovodima, gdje dominira žalost, koja svoj vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika. Autorica prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, koja poput glavnog lika koji priča svoju priču.

Provjereni i nagrađivani Factumovi autori

Književnik, redatelj i kolumnist Pero Kvesić nakon izvanrednog uspjeha sa svojim dokumentarnim prvijencem 'Dum Spiro Spero' kreće u novi dokumentarni projekt, 'Kuća na Kraljevcu 35', u kojem priča filmsku priču o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak.

U toj su kući živjeli i Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a sada i sam autor, koji prateći sudbine svojih prethodnika progovara o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.

Nagrađivani hrvatski redatelj Silvestar Kolbas u filmu 'Naša djeca' dijeli s gledateljima svoju najintimniju priču – o sebi, svojoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti.

U filmu će pokušati odgovoriti, među ostalim, na to kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge, kako on utječe na djecu, kakav odnos ima s njima i daje li im svima jednako ljubavi.

Priprema se i glazbeni dokumentarni film srpske redateljice Biljane Tutorov, 'Put do sutona', koji ulazi u svijet Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života. Na tom filmu Factum surađuje sa srpskom produkcijom Wake Up Films i slovenskom Staragarom.

Dokumentarna TV serija 'Đavolji advokati' Factumovog ravnatelja, redatelja i producenta Nenada Puhovskog, namjerava kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina.

Čedo Prodanović i Jadranka Sloković se ubrajaju među najistaknutije hrvatske odvjetnike. Premda ih se, naročito Prodanovića, često ideološki svrstava u 'lijevu opciju', branili su, često vrlo uspješno, niz klijenata koji u očima javnosti predstavljaju simbole hrvatske (često kriminalne) tranzicije, pretvorbe i svega onoga što u tom društvu ne valja.

Kako je najavljeno, serija će se pozabaviti nizom slučajeva koji su zbog svojih kontroverzi izazivali – i još izazivaju – značajnu pažnju javnosti jer njihovi su klijenti, između ostalih, bili Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Milan Bandić, Rahim Ademi, Dražen Slavica, Severina Vučković, Ana Magaš, Sara Sikirić.