ZA SVAKOG PONEŠTO

Publicistički naslovi koje pripremaju naši nakladnici

06.03.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Od potresnih svjedočanstava zatočenika Guantanama i mogućih rješenja za goruće svjetske probleme poput zagađenja i terorizma, preko priručnika za samopomoć ili korisnih savjeta za njegu pomoću prirodnih sastojka pa sve do pregleda suvremene hrvatske književnosti i zanimljivih autobiografija, tportal vam donosi nekoliko publicističkih naslova koje naši nakladnici planiraju objaviti ove godine

U znanstveno relevantnoj, kritičnoj i provokativnoj knjizi 'Uvod u suvremenu hrvatsku književnost 1970. – 2010.' sveučilišni profesor Krešimir Bagić našao je mjesta i za glazbu, strip, reklamu, fotografiju, politiku, ekonomiju i vizualne umjetnosti. Knjigu namijenjenu akademskoj zajednici, ali i svim čitateljima zainteresiranim za našu integralnu kulturnu povijest, objavit će Školska knjiga.

Iz Naklade Ljevak očekuje se knjiga 'Kmet, fiškal, hajduk' u kojoj se povjesničar Višeslav Aralica bavi konstrukcijom identiteta Hrvata u razdoblju od 1935. do 1945. godine.

'Što je filozofija? jedno od najčitanijih i najprevođenijih filozofskih djela 20. stoljeća francuskog filozofsko-psihoanalitičkog dvojca Gillesa Deleuzea i Félixa Guattarija, objavit će izdavačka kuća Sandorf, a Školska knjiga donosi prvo kolo filozofske biblioteke Filosofia s djelima Kanta i Hegela

Meandar Media godinu započinje objavljivanjem teorijsko-esejističke knjige 'Totalitarizam' esejista i pjesnika, teoretičara i filozofa Žarka Paića, a u pripremi je i polemička knjiga 'Politikom po kulturi' jednog od najcjenjenijih hrvatskih filmskih teoretičara Hrvoja Turkovića.

Ovaj izdavač razveselit će i ljubitelje likovne umjetnosti i dizajna najavom prijevoda glasovite knjige Nigela Whitleya'Pop dizajn: od modernizma do moda', originalno objavljene 1987. godine, kao i knjige Antonina Saggia iz 2011. godine 'Tajna Van Gogha'. Likovnjake će razveseliti i Školska knjiga monografijama o slikarstvu Stipe Nobila te o slikarstvu i kiparstvu Krune Bošnjaka

Školska knjiga pokreće i novu biblioteku Antropocen u kojoj će objavljivati najznačajnija djela najvećih svjetskih znanstvenih autoriteta u području ekologije i zaštite planeta. Biblioteku osmišljenu u suradnji s prof. dr. Davorom Vidasom s norveškog Instituta The Fridtjof Nansen otvara knjiga 'Antropocen: Zemlja poslije nas' uglednoga znanstvenika, prof. Jana Zalasiewicza. Prof. Zalasiewicz vodi čitatelje na fascinantno putovanje u daleku budućnost, rekonstruira povijest našeg planeta i otkriva detalje našeg kratkog, ali dramatičnog boravka na Zemlji. Riječ je o intrigantnom djelu koje dešifrira povijest izumrlog čovječanstva i postavlja niz provokativnih pitanja.

Svoje viđenje rješenja za neke od gorućih svjetskih problema donosi u svojoj novoj knjizi karizmatična Ayaan Hirsi Ali, koju će objaviti Naklada Ljevak. Prešavši put od duboko religioznog odgoja u islamskoj vjeri do pozicije političarke, feministice, spisateljice i kritičarke islama, kontroverzna autorica autobiografske proze 'Nevjernica' i 'Nomatkinja' u novoj se knjizi 'Heretik' snažno i uvjerljivo zalaže za reformaciju islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama i manjinama.

Problemom terorizma, no iz posve druge perspektive, bavi se i Mohamedou Ould Slahi. Njegova knjiga 'Dnevnik iz Guantanama' potresno je svjedočanstvo čovjeka koji je već 13 godina zatvoren u američkom logoru Guantanamo na Kubi zajedno s drugim muslimanima osumnjičenim za terorizam i suradnju s Al-Qa'idom iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta. U dnevniku Slahi piše o životu i svakodnevnom režimu u Guantanamu. Kako izgledaju ispitivanja u tom logoru detaljno opisuje kroz svoj slučaj opisujući fizičke i psihičke pritiske i mučenja kojima je bio podvrgnut i otkrivajući što mu se sve ondje događalo. Nakon višegodišnje borbe s tajnim službama njegovi su se odvjetnici izborili da dnevnik bude objavljen i da se s njega skine oznaka tajne, a u hrvatskom prijevodu objavit će ga Profil.

Kako nakon najvećih osobnih drama ni iz čega stvoriti novi život, otkriva u knjizi 'Mir iz krhotina' Iyanle Vanzant. Slavna američka duhovna savjetnica iz emisije 'The Oprah Winfrey Show' svojom poučnom i istinitom pričom o feniksu poučava kako nastaviti dalje. Ovaj vodič za samopomoć i postizanje unutarnje ljepote objavit će također Profil, a u njihovom izdanju izaći će i vodič za postizanje vanjske ljepote i to na potpuno prirodan način.

Omiljena televizijska vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić napisala je novu knjigu 'Biljke koje njeguju'. Riječ je o senzacionalnim, potpuno prirodnim pripravcima za njegu lica i tijela uz koje ćete zablistati, a što je najbolje, riječ je o receptima s lako pribavljivim sastojcima koje može napraviti i potpuni početnik.


Dvije zanimljive autobiografske knjige objavit će Sandorf. U knjizi 'Frank Zappa glavom i bradom' duhoviti glazbenik svojim fanovima, ali i preostalom svijetu objašnjava što misli o muzici, politici, hrani, šoubiznisu, marketingu... na svoj osebujan način, prije svega zabavan i do boli iskren. Autor kontroverznog romana 'Posljednje Kristovo iskušenje', najveći grčki književnik 20. stoljeća Nikos Kazantzakis, svoju autobiografsku priču donosi u knjizi 'Pismo Grecu'

Profil će u prvom kvartalu godine objaviti i britanski bestseler 'J kao jastreb', knjigu autorice Helen Macdonald koja je osvojila prestižne nagrade Samuel Johnson za najbolje publicističko djelo 2014. te nagradu Costa (nekad Whitbread) za knjigu godine. Kritičari su Macdonald proglasili književnom inovatoricom, knjiga se prevodi u dvadesetak zemalja svijeta, a u hrvatskom prijevodu objavit će je Profil. U procesu žalovanja za preminulim ocem Macdonald, inače iskusna sokolarka, počinje uviđati kako se u vatrenoj i divljoj prirodi jastreba kokošara zrcali njezina narav. Projicirajući sebe 'u podivljalome umu sokola' Macdonald ispituje i granice svoje ljudskosti.