u varšavi

Prvo Chopinovo pijanističko natjecanje na autohtonim instrumentima

12.01.2018 u 21:40

Bionic
Reading

Poljski Institut Frederica Chopina (NFIC) izvijestio je da će se u rujnu održati prvo međunarodno natjecanje na kojemu će mladi natjecatelji izvoditi kompozitorova djela na autohtonim instrumentima

'Zvuk i mehanizam glasovira iz razdoblja u kojem je živio Frederic Chopin vrlo su različiti od onih koje imaju moderni instrumenti', rekla je Joanna Bokszczanin, organizatorica događaja koji će se održati u Varšavi od 2. do 14. rujna. 

Sudionici natjecanja, koji se moraju prijaviti do kraja idućeg mjeseca, na raspolaganju će imati 17 autohtonih glasovira iz Chopinova doba. Riječ je o markama poput Broadwooda, Buchholtza, Erarda i Pleyela koji su bili cijenjeni u vrijeme kada je živio slavni kompozitor. 

Neki su instrumenti vlasništvo NIFC-a, a neki su posuđeni od kolekcionara, kazala je. 

Međunarodno pijanističko natjecanje Frederic Chopin jedno je od najstarijih i najprestižnijih pijanističkih natjecanja u svijetu. Prvo je održano u Varšavi 1927., a od 1955. se održava jedanput u pet godina. 

Bokszczanin je rekla da je predstojeće natjecanje 'vrhunac velikoga truda čija je svrha podsjetiti slušatelje i Chopinove obožavatelje na autentičan zvuk njegovih glazbenih ostvarenja'.