autobiografija dr. sc. Cirila Zovka

Prvi strani investitor u samostalnoj Republici Hrvatskoj

11.12.2023 u 09:57

Bionic
Reading

U Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade 08. prosinca, 2023. predstavljena je autobiografska knjiga Životni put: vizija i intuicija dr. sc. Cirila Zovka, vlasnika i osnivača Importanne Grupe, a povodom 30. godišnjice početka radova na izgradnji Importanne Centra, prve strane investicije u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Svoju prisutnost na svečanosti potvrdio je i Mladen Vedriš, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Grada Zagreba koji su svoje dužnosti obavljali u razdoblju kada je pokrenut projekt izgradnje

Tehnološki iskorak i prvi trgovački centar

'Knjigu sam namijenio poduzetnicima i ljudima bilo koje životne dobi željnih stvaranja. Vjerujem u unutarnju snagu pojedinca i vodim se načelom kako čist um i snažna djela stvaraju bolju budućnost', dio je citata dr. Ciril Zovka iz autobiografske knjige.

Prezentacija knjige održana je u istom hotelu u kojem se Ciril Zovko 1992. godine prvi put susreo s čelnicima grada Zagreba i predstavio im svoju viziju izgradnje kompleksa Importanne.

Importanne Centar otvoren je 1994. te ima kultni status prvog trgovačkog centra u Hrvatskoj jedinstvenog po činjenici što je prvi objekt u Zagrebu izgrađen na dubini od gotovo 30 metara. Sama izgradnja Importanne Centra je početkom devedesetih predstavljala tehnološku inovaciju i inžinjerski know-how koji je poslužio budućim izgradnjama podzemnih garaža u Zagrebu. Kroz pothodnik i Centar danas na dnevnoj bazi prolazi između 250.000 i 550.000 ljudi.

Ciril Zovko je za transfer tehnologije dobio dvije nagrade: prvu 1992. povodom 125 godina Kanadske konfederacije, što je visoko državno priznanje za iznimne zasluge u području građevinskih i inovativnih rješenja namijenjenim socijalno ugroženima, a drugu 2009. od strane kanadske guvernerke Michaëlle Jean, predstavnice ondašnje britanske kraljice Elizabete II. u Kanadi.

Obnova Importanne Centra 2024.

Širi kontekst prezentacije knjige je prekretnica u poslovanju Centra u vidu planirane renovacije tijekom 2024. godine. Riječ je o više-milijunskoj vrijednosti investicije u zajedničke prostore i povezanu infrastrukturu. U ovom trenutku dovršena je preliminarna faza obnove, a odnosi se na podzemnu garažu.

Obzirom na izvrsnu lokaciju koja spaja centar Zagreba sa južnim dijelom grada i protočnosti s više stotina tisuća dnevnih prolaznika, ali i specifičnosti određenih niša u ponudi, iskoristiti će se naslijeđen potencijal te kreirati novi kroz povećanje broja posjetitelja i privlačenje novih zakupaca ključnih za sveopću atraktivnost ponude te re-pozicioniranje u svijesti kupaca.

'Želja mi je ovom knjigom nadahnuti čitatelje u Hrvatskoj i svijetu da usvoje temeljne vrijednosti rada i stvaranja. Mene je životni put davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća odveo iz siromaštva u stranu zemlju, Kanadu, gdje sam uz žrtvu, naporan rad i osobno ulaganje u bolju budućnost realizirao svoje potencijale u djelatnostima elektrotehnike i građevinarstva. To je prepoznala kanadska država i odlikovala moj doprinos. Svoje građevinske projekte početkom devedesetih godina ostvario sam i u Hrvatskoj, uvijek uz isti način rada i razmišljanja. Kao poduzetnik graditelj i otac petero djece, koji je godinama stvarao bolju budućnost, preuzimam ulogu davatelja toga potrebitoga glasa', izjavio je Ciril Zovko.

Portfelj Importanne Grupe uz Importanne Centar sadrži još i Galleria Business Center te Royal Hotels & Resort u Dubrovniku, ekskluzivno turističko zdanje na dubrovačkom području sačinjenih od 5 hotela visoke kategorije.