FESTIVAL IDE DALJE

Prvi prozak na vrh jezika izborio se za svoje treće izdanje

05.06.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Festival Prvi prozak na vrh jezika, u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade za prozni i poetski rukopis mladim autorima, održat će se od 7. do 9. lipnja uz potporu Grada Zagreba, nakon što je Ministarstvo kulture ove godine odbilo financirati festival

Zagrijavanje za treće izdanje festivala Prvi prozak na vrh jezika, koji je prije tri godine u cilju potpore i promocije novih i mladih autora pokrenuo Kruno Lokotar, počinje 7. lipnja u polukružnoj dvorani Teatra ITD uz Emila Andreisa, Darka Šeparovića i Alena Brleka.

Festival se otvara 8. lipnja u caffe baru U dvorištu dodjelom nagrada Na vrh jezika za poetski rukopis i Prozak za prozu za 2016. godinu te predstavljanjem dobitnika: Nikole Leskovara (Prozak) i Lucije Butković (Na vrh jezika). Sama nagrada je objavljivanje knjige laureata, a događanje će voditi Kruno Lokotar i Marko Pogačar. Iste večeri bit će predstavljena zbirka poezije 'Pratišina' (Kontrast) Alena Brleka uz Dortu Jagić i Danila Lučića.

Zadnjeg dana festivala na repertoaru je predstavljanje dobitnika nagrade Kvirin Aleksandra Huta Kona te predstavljanje knjige 'Na samrti, čovjek slon preživjelima prepričava povijest zapadne civilizacije' Antonija S. Kukavice.

Festival se zatvara predstavljanjem dobitnice Nagrade Goran za mlade pjesnike Monike Herceg i dobitnika Nagrade Lapis Histriae Davora Ivankovca.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture je nakon 12 godina i 22 objavljene knjige ove godine odlučilo ne podržati nagradu mladim autorima Prozak i Na vrh jezika te je odbilo financiranje festivala Prvi prozak na vrh jezika, u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade za prozni i poetski rukopis. Odluku Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo za tportal je tada komentirao pokretač festivala Kruno Lokotar.

'Vijeće je očito odlučilo pokušati ukinuti nagrade i festival, kao što to pokušavaju i s Goranovim proljećem i svime vitalnim i valjanim. Dakle ne radi se o ekscesu ni previdu, nego o sustavnoj politici', rekao je Lokotar krajem ožujka. Već početkom travnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek smijenila je kulturna vijeća koja su posljednjih godinu dana bila na meti kritika javnosti zbog raspodjele proračunskog novca.