USKORO U ILICI

Prvi pogledajte nebodere od 19 katova, 68 metara i 200 miljuna kuna

17.09.2016 u 10:11

Bionic
Reading

U Ilici 212 – 214, na uglu s Mandaličinom, pored kazališta Exit, potkraj rujna konačno počinje gradnja Crystal Centra, stambenog i poslovno-hotelskog kompleksa od 22 tisuće četvornih metara bruto, koji će sa svoja dva staklena nebodera od 19 katova i pratećim sadržajima utjecati ne samo na promjenu urbane vizure Črnomerca, nego i na kvalitetu života građana tog dijela Zagreba

Arhitektonski projekt napravila je Radionica arhitekture Gorana Rake, renomiranog arhitekta i profesora na Arhitektonskom fakultetu, koji je za Arheološki muzej Narona u Vidu dobio nagradu Vladimir Nazor, a investitor je SG Kristali 1978. (projektno društvo SGZ Stanograd), koji su izgradili više od četiri tisuće stanova i poslovnih prostora u Zagrebu te Dubrovniku, Zaprešiću i drugim gradovima, a poznati su i po tome što vode računa o ekološkim standardima.

Investicija je vrijedna 200 milijuna kuna, što uključuje cijenu zemljišta i buduće građevinske radove te sve priključke, a završetak radova planiran je za dvije godine, odnosno, u zadnjem kvartalu 2018. Do sada je prodano 20 posto stanova.

Prema riječima investitora Zvonimira Škegra ml., direktora tvrtke SG Kristali 1978., koja je gradila brojne objekte u Ilici, do ideje o gradnji takvog kompleksa došli su nakon istraživanja tržišta, kad su otkrili da u tom dijelu Zagreba, na Črnomercu, postoji deficit takvih stambenih i poslovno-hotelskih sadržaja.


Stoga je odlučeno da se upravo u Ilici, jednoj od najzagrebačkijih ulica, koja se prvi put spominje još 1431. godine, izgradi suvremeni stambeni i poslovno-hotelski kompleks, koji će svojom kvalitetom odgovarati današnjim standardima života u urbanim europskim metropolama.

'Vođeni višegodišnjim iskustvom uz vrhunski arhitektonski tim, spajanjem tradicionalnih i modernih elemenata, razvili smo urbani projekt koji se svojom globalnom idejom i razvojem detalja, u potpunosti uklapa u najnovije europske trendove projektiranja i gradnje, odnosno visokokvalitetnog življenja u urbanim sredinama', kaže Škegro, objašnjavajući da će Crystal Centar 'imati sve osim crkve i škole'. 

Kontroverze oko nebodera

Projekt gradnje poslovno-stambenog kompleksa u Ilici 212-214. na Črnomercu, nije išao glatko i bio je praćen kontroverzama. Naime, zemljište je kupljeno još prije 30 godina, a prvi pozivni, anketni natječaj raspisan je 2007. godine i na njemu je prema tada važećem GUP-u prvom nagradom nagrađen rad arhitektonskog studija Penezić/Rogina. Međutim, taj natječaj je poništen, a oni su optužili Stambeno-graditeljsku zadrugu Stanograd da želi izigrati 'autorske, pravne i financijske' obaveze prema njima kao autorima prvonagrađenog rada. Na novoraspisanom natječaju pobijedio je onaj Radionice arhitekture, međutim, recesijski udar zaustavio je gradnju, spominjali su se i blokada računa i dugovi dobavljačima, a protiv gradnje nebodera pobunili su se i stanovnici okolnih zgrada. No direktor Stanograda Zvonimir Škegro, kojeg su mediji nazvali 'kraljem tužbi', opovrgavao je te glasine, tvrdeći da je od 125 stambenih zadruga opstao jedino Stanograd. U međuvremenu je projekt novog nebodera proglašen gradskim projektom, što je začudilo i neke gradske zastupnike s obzirom na to da je upravo Stanograd pokrenuo višemilijunske tužbe protiv Grada. Škegro se u to vrijeme hvalio kako je od tri tužbe, sve dobio. Kako je pisao tportal, tužbe su se mogle svesti na zajednički nazivnik: Škegro od Grada kupuje zemlju, a Grad je iz nekog razloga propustio uknjižiti Stanograd na ta zemljišta.

Vrijednost te moderne interpolacije, koja po Škegrinom mišljenju svojom realizacijom i tehničkim i funkcionalnim rješenjima nastavlja razvoj Ilice za treće tisućljeće, prepoznala je i Skupština grada Zagreba, proglasivši Crystal Center gradskim projektom od iznimnog značenja za Grad Zagreb.

Glavne sastavnice kompleksa bit će apart-hotel visoke klase s četiri zvjezdice, koji će imati 70 soba, i Crystal Tower – dva stambeno-poslovna nebodera, visoka 68 metara, s ukupno 19 katova, u kojima će stambeni dio – luksuzni stanovi od 50 do 200 četvornih metara – biti smješteni od šestog kata naviše. Uz to, stanovnici novog nebodera, kao i građani kvarta, dobit će dodatne sadržaje.

Wellness centar s bazenom prostirat će se na 550 četvornih metara, a teretana na 300 kvadrata, dok će ostatak prostora zauzeti dječji vrtić, restoran, polivalentna kazališna dvorana, čija će funkcija ovisiti o potrebama tržišta, poliklinika, slastičarnica, drogerija, caffe bar i trgovina. Garaže će biti smještene u tri podzemne etaže; ulaz je predviđen iz Ilice, a izlaz iz Mandaličine ulice, kako bi se osiguralo lagodnije uključivanje u promet. Također, projektiran je i zeleni vrt u unutrašnjosti centra.

Na pitanje zašto se neboder zove Crystal Center, Škegro je pojasnio da je naziv inspiriran oblikovnim rješenjem koje je dobiveno natječajnim radom autora Gorana Rake, ali inspiraciju vuče i iz povezanosti obilježja kristala sa samim projektom. Naime, ideja je da se stvori prostor koji će oblikom i bojama, te svjetlosnom igrom i promjenjivošću boja kroz godišnja razdoblja, biti 'ugodan oku i duši kao što kristal svojom čvrstom strukturom čuva povijest zemlje, oblikom i bojom oplemenjuje svoje okruženje, povećava energiju, čisti prostor u okruženju, privlači ljubav, jednom riječju – iscjeljuje'.

Po riječima arhitekta Gorana Rake, koji je sa svojim timom iz Radionice arhitekture na čelu s voditeljicom projekta Fani Frković pobijedio na javnom arhitektonskom natječaju, njihova se ideja temeljila na dvije bitne karakteristike: poštujući sve zadane programske odrednice natječaja, oni su 'uvukli' neboder s Ilice u dvorište, a zatim su ga 'razbili' na dva dijela, odnosno, dva nebodera, koji će biti spojeni 'zglobom', tj. hodnikom, što će omogućiti bolju organizaciju stanova, a osim toga izgledat će prihvatljivije.

'Stambeni dio protezat će se od šestog do 19. kata Crystal Towera, a imat će više od 50 luksuznih stanova površine od 50 do 200 četvornih metara. Mi smo forsirali organizaciju stanova kroz cijelu širinu tako da s jedne strane puca pogled na Sljeme, a s druge na jug, prema Savi, no pitanje je investitora i tržišta, odnosno, platežne moći kupaca, hoće li se ta ideja moći u potpunosti realizirati', ističe Rako.

Također, zamislili su koncept 'zelenog' nebodera, što je trenutačno veliki trend u svijetu, međutim, s takvom koncepcijom nisu se složili vatrogasci zbog sigurnosnih razloga tako da za sada ta ideja 'ozelenjenog' nebodera s puno biljaka još visi u zraku.