U LAUBI

Prva večer Zagreb Film Festivala: Evo tko nije želio propustiti otvorenje

07.11.2019 u 22:55

Bionic
Reading

Francuskim filmom 'Alice i gradonačelnik' Nicolasa Parisera u četvrtak je u zagrebačkoj Laubi otvoren 17. Zagreb Film Festival koji u svom dosad najdužem izdanju donosi više od stotinu filmova, izbor ponajboljeg od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije

'Nakon jedanaest prekrasnih godina provedenih u kinu Europa na žalost našli smo se u egzilu. Taj dom mnogih festivala, pa tako i ZFF-a, je zatvoren, zna se što se s kinom događalo prije pet mjeseci, no što se događa sada ne zna nitko', istaknuo je direktor festivala Boris T. Matić.

Izvršni producent festivala Hrvoje Laurenta je rekao kako je dokumentacija za obnovu kina Europa dosad već trebala biti završena, no to se, kako se doznaje iz medija, nije dogodilo.

'Kino propada, zjapi prazno, a njegov ulaz služi kao skladište i parkiralište, zato vas sve pozivam da propitujemo budućnost tog kina u nadi da će se ono jednom ponovno otvoriti', poručio je.

Matić kaže kako su zbog gubitka tog prostora bili na koljenima, ali su uspjeli napraviti još duži festival, s još više filmova i događanja, "sa srcem na pravom mjestu".

'Nikada dosad nismo imali žanrovski tako raznolik festival, imamo dramu, humor, akciju, pa čak i horor, a u konkurenciji su sve odvažni autorski pogledi na svijet redatelja i redateljica koji su prvi ili drugi put ušli u stvaranje dugometražnih filmova', napomenuo je.

  • +11
Zagreb film festival Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Najavio je 'jedanaest dana punih projekcija, predavanja, prezentacija, druženja i dobre zabave', a za film prve festivalske projekcije 'znakovitog' naslova, 'Alice i gradonačelnik', rekao je da govori o tome kako mlada filozofkinja pokušava pomoći dugogodišnjem gradonačelniku da izađe iz egzistencijalne krize.

'Na žalost, svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna', dodao je Matić, otvorivši festival 's nadom da će neonski znak u Varšavskoj 3 jednom ponovno biti upaljen'.

Redatelj filma 'Alice i gradonačelnik' poručio je zagrebačkoj publici u video poruci da njegov film govori o političkoj situaciji u Francuskoj, ali se u njemu mogu prepoznati građani cijelog svijeta.

Film, ovjenčan nagradom Europa Cinemas Label, najprestižnijim priznanjem u sekciji 15 dana autora u Cannesu, u Zagrebu je predstavio jedan od glumaca Pascal Rénéric.

Nagrada Albert Kapović Jadranki Hrgi

Hrvatska udruga producenata tradicionalno je na otvorenju festivala uručila Nagradu Albert Kapović za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma - ovogodišnja dobitnica je Jadranka Hrga, voditejica Odjela za filmsku proizvodnju i komplementarne djelatnosti HAVC-a.

'Jadranka Hrga se s jednakim žarom bori i brine za velike filmove i programe, kao i za one iz tzv. manjih kategorija, pri čemu velikim dijelom doprinosi opstanku hrvatskog filma', istaknuto je u obrazloženju.

Laureatkinja je zahvalila svojim kolegama, posebno se prisjetivši prvog ravnatelja HAVC-a po kojemu nagrada nosi ime, a s kojim je surađivala od samog osnutka te institucije.

Zagreb Film Festival će ove godine trajati do 17. studenog, a održavat će se u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

U središtu je glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma, s prvim i drugim filmovima iz cijeloga svijeta te natjecateljski program hrvatskog kratkog metra "Kockice", koji se nametnuo kao važna platforma za nova imena domaćeg filma.

Festival će ugostiti brojne filmaše, među njima su Ena Sendijarević i Ivana Mladenović, čiji su filmovi 'Negdje lijepo' i 'Ivana Grozna' u glavnom natjecateljskom programu.

Norveški redatelj Dag Johan Haugerud će ponedjeljak predstaviti svoj film "Pazi na djecu", također iz natjecateljskog programa, koji je premijeru imao na Danima autora u Veneciji, dok će glumac Armando Espitia predstaviti belgijskog kandidata za Oscara, film "Naše majke" Cesara Diaza, koji je osvojio nagradu za najboljeg debitanta na Tjednu kritike.

Filmovi u natjecanju za nagrade Zlatna kolica

U utrci za festivalske nagrade Zlatna kolica je 11 dugometražnih, 10 međunarodnih i 10 hrvatskih kratkih filmova iz programa Kockice.

Uz glavni program tu su još dva natjecateljska programa - "Ponovno s nama" donosi filmove autora čiji se rad kontinuirano prati kroz festivalski program ili kino distribuciju. Ove godine to su novi filmovi Taike Waititija, "Jojo Rabbit", Grímura Hákonarsona, "Mlijeko", Roya Anderssona, O beskraju, Gabriela Mascara Božanska ljubav te Pabla Larraina, Ema.

Natjecateljski program PLUS, za koji filmove biraju i nagrađuju zagrebački srednjoškolci, prikazuje, među ostalim, filmove "Nek bude svjetlost" Marka Škopa i "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, koja je članica žirija u natjecateljskom programu dugometražnog filma uz redatelj/ice Elmira Jukića i Ágnes Kocsis.

Festivalska ekipa pripremila je i svoje već tradiconalne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, te dva nova.

Selektorica Diana Nenadić u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, predstavlja program Fragmenti egzila, s filmovima europskih filmaša o migracijama i izbjeglicama, a novi je i program "Dva Berlina - Filmom preko zida", uz 30. obljetnicu pada Berlinskog zida, kojega je pripremio Restart i Dokukino KIC u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i ZFF-om.

ZFF-ova edukativna platforma Industrija donosi niz predavanja, panela i radionica te pitching forum sa sedam studentskih projekata iz regije, a gostuju i stručnjaci iz područja dizajna i narativnog razvoja videoigara, te televizijskog pripovijedanja.

Festival zatvara projekcija izvan konkurencije političke satire "Bosonogi car" u režiji Jessice Woodworth i Petera Brosensa. Taj nastavak komedije "Kralj Belgijanaca", prikazan na ZFF-u 2016., s Geraldine Chaplin koproducirao je Propeler Film, a u potpunosti je snimljen u Hrvatskoj.

Film će na zatvaranju predstaviti koredateljica Jessica Woodworth, glumac Titus De Voogdt i predstavnici hrvatske filmske ekipe.

Za vrijeme trajanja festivala, prije i poslije projekcija organizirana su druženja uz glazbeni program na nekoliko gradskih lokacija.

ZFF će ove godine posjetiti sa svojim programom 21 kino u 20 gradova, gdje će se paralelno sa Zagrebom prikazati dva dugometražna filma iz Glavnog programa i jedan naslov iz programa Ponovno s nama, ponudit će zabavu za najmlađe, ali i program domaćeg kratkometražnog filma Kockice.