bogat program

Kreće Zagreb film festival, a ovo su filmovi koje ne biste trebali propustiti

06.11.2019 u 17:21

Bionic
Reading

Sedamnaesti Zagreb film festival održat će se na osam lokacija, a svečano otvorenje bit će upriličeno 7. studenoga u galeriji Lauba, u kojoj će biti prikazana francuska humorna drama 'Alice i gradonačelnik'. Uoči festivala proučili smo što je sve na programu i izdvojili neke naslove koje ne bi trebalo propustiti

Svjetionik

Nakon hvaljenog debitantskog filma, horora 'Vještica', redatelj Robert Eggers vraća se još jednim hvaljenim žanrovskim filmom koji je nakon premijere u programu 15 dana autora u Cannesu izazvao sveopće oduševljenje kritike, a osvojio je i nagradu filmskih kritičara FIPRESCI. Popularnost među publikom svakako mu donosi nastup nekadašnje teen zvijezde Roberta Pattinsona koji, čini se, polako stasava u ozbiljnog karakternog glumca. Radnja se odvija krajem 19. stoljeća na svjetioniku na jezovitom i zabačenom otoku, na kojem dvojica svjetioničara obračunavaju jedan s drugim i fizički i psihički.

Kino Tuškanac, četvrtak, 14.11., 9:30, 21:00; nedjelja, 17.11., 17:00

Svjetionik Izvor: Društvene mreže

Mliječni zubi

Debitantski film australske kazališne i televizijske redateljice Shannon Murphy prikazan je u glavnom programu venecijanske Mostre, s koje se vratio s pohvalama kritičara, ali i glumačkom nagradom za mladog Tobyja Wallacea, koji je za ulogu Mosesa osvojio nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca. Moses je sitni diler u kojega se zaljubi teško bolesna protagonistica, tinejdžerica Milla (Eliza Scanlen). Romantična komedija o raku, kako film opisuju, nudi potpuno drugačiji pristup temi.

Kino Tuškanac, utorak, 12.11., 9:30, 20:00; nedjelja, 17.11., 14:00

Mliječni zubi Izvor: Društvene mreže

Negdje lijepo

Prvi dugometražni film mlade i talentirane nizozemsko-bosanske redateljice Ene Sendijarević na ZFF stiže nakon premijere u Rotterdamu, u kojem je osvojio Posebno priznanje žirija, i Sarajevo film festivala, na kojem je osvojio glavnu festivalsku nagradu Srce Sarajeva. Duhovit je to i pametan film ceste u kojemu mlada protagonistica Alma dolazi iz Nizozemske, u kojoj živi, u posjet obitelji u Bosni, a taj put prepun je apsurdnih situacija kroz koje Alma postaje zrelija osoba.

Kino Tuškanac, petak, 8.11., 9:30, 20:00

Negdje lijepo Izvor: Društvene mreže

Ivana Grozna

Redateljica Ivana Mladenović predstavit će se na ZFF-u svojim drugim dugometražnim igranim filmom 'Ivana Grozna', premijerno prikazanim u Locarnu, u kojem je osvojio Posebnu nagradu žirija u programu Cineasti del presente. Redateljica je iz Kladova u Srbiji, ali je režiju diplomirala u Rumunjskoj, u kojoj je nastavila svoju karijeru. Film je humorna drama u kojoj redateljica glumi samu sebe, a uloge su dodijeljene i članovima njene obitelji. Mladenović se duhovito i britko obračunava s brojnim stereotipima Balkana.

Kino Tuškanac, subota, 9.11., 12:30, 20:00, subota, 16.11., 14:00

Ivana Grozna Izvor: Društvene mreže

Bosonogi car

Nakon uspjeha komedije 'Kralj Belgijanaca', koja je prikazana i u sklopu ZFF-a, redateljski dvojac Jessica Woodworth i Peter Brosens snimili su svojevrstan nastavak filma i to u hrvatskoj koprodukciji te na lokacijama u Hrvatskoj. Belgijski kralj ovoga puta je na rehabilitaciji na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji, nakon što je dobio prostrijelnu ranu uha u Sarajevu. Dok pokušava pobjeći s otoka, stiže vijest da je proglašen prvim carem nacionalističke Nove Europe... Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a u njemu se uz Udu Kiera i Geraldine Chaplin pojavljuju konceptualni umjetnik Siniša Labrović te glumac Darko Stazić.

Kino Tuškanac, subota, 16.11., 19:30, 22:00; MSU, nedjelja, 17.11., 19:00

Bosonogi car Izvor: Društvene mreže

Jojo Rabbit

Stari znanac publike ZFF-a, novozelandski redatelj Taika Waititi ('Orao protiv morskog psa', 'Boy', 'Kad padne mrak' i 'Lov na divljake') vraća se na festival svojom novom otkačenom komedijom 'Jojo Rabbit', koju je publika cijenjenog festivala u Torontu nagradila nagradom za najbolji film. Jojo je usamljeni dječak koji odrasta u Njemačkoj za vrijeme 2. svjetskog rata, član je Hitlerove mladeži, a dane provodi u društvu svog priglupog imaginarnog prijatelja Adolfa Hitlera. Kad jednog dana otkrije da njegova majka na tavanu skriva židovsku djevojčicu, morat će revidirati svoja nacistička uvjerenja. Suluda komedija prikazuje najtežu temu 20. stoljeća na neočekivan način.

Kino Tuškanac, petak, 8.11., 17:00; MSU, ponedjeljak, 11.11., 19:00

Jojo Rabbit Izvor: Društvene mreže

O beskraju

Miljenik venecijanske Mostre, kultni švedski redatelj Roy Andersson za svoj melankolično-humoristični filmski mozaik 'O beskraju' ove je godine dobio Srebrnog lava za najbolju režiju. Može se očekivati još jedan film u Anderssonovom prepoznatljivom stilu - apsurdni humor i groteska te precizni, dugi i statični kadrovi-sekvence, kojima dominiraju usamljeni likovi u potrazi za iskrenim međuljudskim kontaktom. Njegov prethodni film, 'Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju', u Veneciji je nagrađen Zlatnim lavom za najbolji film.

Kino Tuškanac, ponedjeljak, 11.11, 17:00; MSU, četvrtak, 14.11, 19:00; Narodno sveučilište Dubrava, subota, 16.11., 19:00

O beskraju Izvor: Društvene mreže

Ema

S festivala u Veneciji stiže još jedan od velikih redatelja današnjice, Čileanac Pablo Larraín ('Jackie', 'Neruda', 'Toni Manero') sa svojim novim filmom 'Ema'. U središtu radnje neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema, čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada nakon što, poslije potresnog incidenta, odluče vratiti posvojenog sina. Mariana Di Girolamo dobila je hvalospjeve kritike za dojmljivo odigranu ulogu žene rastrgane krivnjom, a koja utjehu pronalazi u plesu i brojnim ljubavnicima.

Kino Tuškanac, subota, 9.11, 22:30; MSU, utorak, 12.11, 19:00; Kulturni centar Travno, petak, 15.11, 19:00

Ema Izvor: Društvene mreže

Izdajnik

Premijerno prikazan u Cannesu, 'Izdajnik' talijanskog veterana Marca Bellocchija prikazuje život jednog od najpoznatijih mafijaških pokajnika Tommasa Buscette. Priča koja je 80-ih punila stupce talijanskih novina zadobila je svoj filmski oblik koji kombinira sudsku dramu i klasičnu biografiju, nudeći usput neizbježan uvid u talijansko društvo premreženo kriminalom i mafijaškim operacijama od kojih nema bijega, osim u sigurnu smrt. Buscetta u suradnji sa slavnim antimafijaškim sucem Giovannijem Falconeom, čija je tragična sudbina također prikazana u filmu, postane prvi svjedok protiv mafije na Siciliji 80-ih.

MSU, ponedjeljak, 11.11., 19:00; Kino Tuškanac, četvrtak, 14. 11., 17:00

Izdajnik Izvor: Društvene mreže

Izvedba

U popratnom programu 'Moj prvi film: In memoriam' bit će prikazan čitav niz zanimljivih ostvarenja velikih redatelja i redateljica koji su nas napustili protekle godine, no film koji se rijetko ima priliku vidjeti svakako je 'Izvedba' britanskog redateljskog dvojca Nicolasa Roega te Donalda Cammella. Zbog eksplicitnih prikaza nasilja, seksa i uživanja droga bio je bunkeriran dvije godine jer su distributeri tražili da se premontira. Radnja se vrti oko sadističkog gangstera Chasa koji bježeći pred mafijom nalazi utočište u podrumu istrošene rock zvijezde Turnera te njegove dvije djevojke, Lucy i Pherber. Rock zvijezdu pritom igra Mick Jagger, a njegove dvije djevojke Anita Pallenberg.

Dvorana KIC, subota, 16.11, 19:00

Izvedba Izvor: Društvene mreže

Koko-di koko-da

S pohvalama s festivala u Sundanceu i Rotterdamu stiže žanrovski art film 'Koko-do koko-da', turobna horor-bajka o bračnom paru uništenom zajedničkom tragedijom. Švedski redatelj Johannes Nyholm svoje protagoniste Elin i Tobiasa smješta na kampiranje u šumu, u kojoj susreću sablasnu grupu koja ih ne prestaje mučiti u nizu jezivih snolikih epizoda što prerastaju u neizdržljiv psihički teror. Prikazuje se u programu 'Festivali pod reflektorom' kao gostujući film s Festivala mediteranskog filma u Splitu i kina Mediteran.

Dvorana KIC, ponedjeljak, 11.11, 21:00

Koko-di koko-da Izvor: Društvene mreže