nagrađivani splitski umjetnik

Prva samostalna izložba Vedrana Perkova u MSU

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 07.07.2020 12:47
  • Objavljeno 07.07.2020 u 12:47
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Na prvoj samostalnoj izložbi pod nazivom 'Eppur si muove' multimedijalni umjetnik Vedran Perkov predstavit će prostornu instalaciju, site-specific rad velikoga formata koji je osmišljen i izveden za izlagački prostor MSU-a, a koji polazi od navodne izjave Galilea Galileija

Izložba nagrađivanoga splitskog umjetnika bit će otvorena u petak, 10. srpnja u galeriji Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), priopćio je u utorak taj muzej. Interaktivna ambijentalna instalacija polazi od navodne izjave Galilea Galileija koju je šaptom izgovorio nakon što se, da bi spasio živu glavu, javno pred inkvizicijom odrekao svojih uvjerenja, istaknuto je.

'Uzimajući u obzir nekoliko mogućnosti poimanja izreke, a polazeći od toga je li to Galileo uopće izgovorio, te zašto to u stvarnosti najvjerojatnije nije moglo biti izgovoreno, a ipak je zaživjelo kao da je izgovoreno, prepuštamo se da u interakciji s radom shvatimo ponešto o sebi i drugima i o mjestu gdje živimo', stoji u tekstu kustosice izložbe Ivane Kancir.

Vedran Perkov prisutan je na likovnoj sceni već gotovo četvrt stoljeća. Kako je objasnila Kancir, njegovi radovi nastali većinom u 'sam svoj majstor' maniri, lako se mogu svesti pod sintagmu istraživanja unutar postkonceptualnih praksi jer se gotovo svi vežu uz komunikaciju i govor, pisano i izgovoreno. U duhu akronima 'DIY' (Do-IT-Yourself - Uradi sam) analizira misaone, napose jezične te oblikovne zamisli vezane uz kontekst i značenja koja rad ima. U skladu s tim osvrće se na funkcioniranje umjetnosti u svijetu kulture, tržišta i (iz)mijena ideologija. Tako u instalacijama, koje su u većini slučajeva i site-specific radovi nastali pod neposrednim impulsom svakodnevice, uspostavlja relaciju između definicije svog rada i kulture koja nas okružuje, istaknula je kustosica.

Dodala je kako se, samo naizgled i 'na prvu' može učiniti da su radovi, kako kaže sam Perkov, nastali u duhu njemu drage estetike 'nedovršenosti, sklepanosti i improvizacije', te da sugeriraju poznate i moguće poznate predmete i (lokalne) prostore, ali treba nam doza opreza da ga ipak ne shvatimo doslovno, jer stvari se ponekad mogu činiti da su ono što nisu.

'Koliko se god sve činilo dosta crnim Perkov, ustrajući na humoru i finoj ironiji, nerijetko i s dozom autoironije, progovara o dugogodišnjem življenju u sumornoj stvarnosti. Suptilno komentira dnevne događaje i neke dugovječnije pojave uz diskretne korektivne mogućnosti društvene i političke zbilje', istaknula je kustosica.

Vedran Perkov rođen je 1972. u Splitu. Slikarstvo je diplomirao 2002. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu u klasi profesora Diega Esposita. Radi na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, najprije u zvanju asistenta, a potom kao docent. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku i Milanu, te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionik je radionica i rezidencijalnih programa za umjetnike u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Latviji, Alžiru, Francuskoj i SAD. U novije vrijeme izlagačku djelatnost kombinira s kustoskom aktivnošću. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar (2007.) i Velike nagrade Splitskoga salona (2007.).

Promocija kataloga i razgovor s autorom bit će pak u četvrtak, 16. srpnja, u 18 sati u prostoru MSU galerije. Realizacija izložbe i tisak kataloga omogućeni su sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba će biti otvorena do 23. kolovoza ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!