FESTIVAL LJEVICE

Ministrici kulture stigla prva odbijenica: Ne želimo dodijeljeni novac!

  • Autor: G. D.
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 15:02
  • Objavljeno 27.12.2016 u 13:31
FALIŠ Šibenik

FALIŠ Šibenik

Izvor: Promo fotografije / Autor: FALIŠ

U otvorenom pismu organizatori šibenskog FALIŠ-a obraćaju se ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek: 'Želimo Vas obavijestiti da Udruga FALIŠ, koja je do sada uspješno organizirala četiri Festivala alternative i ljevice Šibenik, ne želi prihvatiti potporu Ministarstva kulture koja nam je dodijeljena odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, a koje čine: Vanja Žanko, predsjednica, Hrvoje Juvančić, Vedran Perkov, Tea Hatadi i Jasminka Babić.'

Otvoreno pismo ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek potpisuju direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke te urednik međunarodnog programa Srećko Horvat i art programa Kruno Lokotar.

'Poštovana ministrice, Festival alternative i ljevice Šibenik jedini je događaj te vrste na području jugoistočne Europe: održava se na javnom prostoru, njegovi sadržaji su besplatni za posjetitelje, impresivno posjećeni, i na njemu su, po prvi puta u Hrvatskoj nastupili: časna sestra Teresa Forcades, britanski novinar, ekonomski analitičar i aktivist Paul Mason, odvjetnica Juliana Assangea Renata Avilla, njemačka kazališna autorica i redateljica pri kazališta u Kölnu Angela Richter, grčki dokumentarist Aris Chatzistefanou... i cijela niska istaknutih domaćih autora.

Na FALIŠ-u su premijerno prikazani dokumentarni filmovi: 'Fašizam d.o.o.' i 'Yes Man su revoltirani', te održana hrvatska premijera kazališne predstave 'Demokracija' Zijaha A. Sokolovića. Na FALIŠ-u su, također prvi put, predstavljene knjige: 'Marx nije mrtav' autora Damira Pilića, 'Smjena straže' autora Andreja Nikolaidisa, 'Limenke i ciklame' pokojne Jele Godlar Brešan, 'Dobro došli u pustinju postsocijalizma' Srećka Horvata i Igora Štiksa, 'Informatičar staroga kova' Kristijana Mirića...

U umjetničkom programu FALIŠ-a po prvi puta su održane izložbe: '(I)lustracija Hrvatske' Alema Ćurina, 'Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali' – odabir radova L. Ferlinghettija, J. Kerouaca, V. Bukovskog. A. Ginsberga, W. S. Burroughsa… zatim izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith & Jerryja Garcije...

FALIŠ je jedini kulturni i javni događaj u Republici Hrvatskoj na kojem je obilježeno sedamdeset godina od pobjede nad fašizmom. Na FALIŠ-u su, prvi put u javnom prostoru, debatirali predstavnici katoličke i pravoslavne crkve: fra Drago Bojić i otac Nikodim Kosović.


FALIŠ je, o čemu Vas može informirati državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak, inače jedan od posjetitelja naših programa, pokazao kako visoka umjetnost i kultura, političke debate u demokratskom ozračju i razgovori o važnim, ali medijski možda neatraktivnim temama, imaju svoju publiku u Šibeniku i cijeloj Dalmaciji, te kako decentralizacija kulture nije sintagma koja dobro zvuči, nego je prijeka potreba u današnjoj Hrvatskoj u kojoj se područje od Istre do Dubrovnika svodi na zimmer frei destinaciju, golf resort ili skupu kulisu, čemu uveliko pomaže i zagrebocentričnost Vašeg ministarstva koje minornim iznosima potpomaže ili potpuno ignorira događaje organizirane na neovisnoj sceni.

Za peto izdanje Festivala kao središnju temu smo planirali: 100 godina Oktobarske revolucije. Plan nam je bio – i ostao, da ne bude zabune, jer FALIŠ neće nestati zbog Vas, kao što zahvaljujući Vama i sličnima nije ni nastao – osvijetliti i na novi način promatrati događaj koji je promijenio svijet i čije su se posljedice na više razina osjetile u hrvatskoj povijesti. No, odlukom Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse, te Vašim potpisom na nju, dodijeljena nam je potpora od 10.000 kuna, što je nedostatan iznos čak i za smještaj naših gostiju, a kamoli za produkciju – što je prosjek godišnjeg FALIŠ-a – barem jedne vrhunske izložbe, jednog performancea, hrvatske premijere filma i nekoliko premijernih predstavljanja knjiga. Hibridne žanrove i ostatak programa da ne spominjemo... To ipak vrijedi nešto više od 10.000 kuna, po našem knjigovodstvu i iskustvu, a i Vašem, sigurni smo.

Ovakvo smanjenje ionako nedostatnih sredstava, znantno manjih od kvalitete sadržaja koji produciramo, smatramo uvredljivim i jeftinim pokušajem da nas se primiri svotom kojom praktički ne možemo ništa, ali se, eto, ne možemo ni buniti. E, poštovana Ministrice, možemo. A kako bismo imali jasnu i poštenu poziciju, prvo što činimo je informiranje Vas i javnosti da ne želimo prihvatiti dodijeljenu potporu. Vas zato molimo da nadležnim službama u Ministarstvu javite kako ne moraju pripremati ugovore o suradnji između Ministarstva kulture i Udruge FALIŠ, jer – suradnje neće biti.'

Otvoreno pismo FALIŠ-a podržali su i brojni kulturnjaci iz Hrvatske, regije i svijeta, među kojima su Paul Mason, Sandra Vitaljić, Aleksandar Stanković, Teresa Forcades, Angela Richter, Tariq Ali, Ante Tomić, Igor Štiks, Andrej Nikolaidis, Jurica Pavičić, Ivica Đikić, Damir Avdić, Bobo Jelčić, Edin Osmić (Edo Maajka), Viktor Ivančić, Boris Buden, Edo Popović, Zijah A. Sokolović, Goran Vojnović, Leon Lučev i mnogi drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!