MAJA HRGOVIĆ U NU2

'Prva sam žena ove godine u emisiji i to samo zbog Dana žena'

08.03.2015 u 19:29

Bionic
Reading

'Sviđa mi se što se Vedrana Rudan u uvodnom prilogu zapitala što ja radim u ovoj emisiji. Pa tu sam zato što je Dan žena', rekla je novinarka i spisateljica Maja Hrgović, autorica knjige 'Žena, majka, glupača', koja je gostovala u emisjii HRT-a 'Nedjeljom u dva'

'Prva sam žena u emisiji ove godine. Razgovarat ćemo o tome kako se u Hrvatskoj percipira žena te kako mediji u Hrvatskoj doživljavaju ženu. Nismo se pomaknuli godinama od potrebe da ispred žena stoji muškarac. Razlog treba tražiti u društvu, kako je strukturirano', smatra novinarka i spisateljica Maja Hrgović, koja je u povodu 8. marta gostovala kod Aleksandra Stankovića u 'Nedjeljom u dva', objavljeno je na hrt.hr

Hrgović je ispričala kako ju je jedan profesor posramio. 'Bilo nas je 221 student na godini i premoćna većina bile su žene. Na predavanju iz poetike, nakon što je netko prema meni bacio papirić, profesor je, kao i inače, burno reagirao i očekivala sam da će me špotati zbog ometanja nastave. Njegova reakcija me zaprepastila: 'Što vi, zapravo, uzurpirate ovaj prostor muškarcima', rekao je obraćajući se svakoj od oko 200 žena. Oni bi, da su se mogli upisati, umjesto vas radili u struci, a vi ćete se ionako vratiti doma kuhačama i djeci', ispričala je novinarka. 'Imala sam 19 godina i nisam reagirala jer sam ostala paralizirana njegovom reakcijom', dodala je.

I poslije sam se kao novinarka susretala s takvim stvarima i to ne samo na mjestima gdje očekujete seksizam, nego i među visokoobrazovanim akademskim građanima, gdje to ne očekujete. Sve o čemu pričamo, o seksističkim ispadima, ispadu profesora koji ne želi da žene studiraju na Filozofskom fakultetu ili porukama političarkama da se prime plesa oko štange, bilo bi eliminirano da su ljudi pristojni jedni prema drugima. Seksizam je u svojoj srži nepristojnost', rekla je Hrgović.

Izrezivala sam članke u novinama, radila sam privatnu zbirku seksističkih ispada. Samoj sebi sam srušila stereotip da su desničari više skloni seksizmu, budući da su konzervativni. Bila sam uvjerena stereotipom da će oni biti zastupljeniji. No ljevičari i desničari su jednako skloni omalovažavanju žena. Dakle, to nije problem ni ljevice niti desnice, nego problem društva', uvjerena je.


Ove godine Siniša Varga imao je zanimljiv seksistički ispad, kada je primijetio da je super što su medicinske sestre u pripijenome. Premijer Zoran Milanović diskreditira žene pozivom da se ponašaju u politici kao muškarci. Stvara se slika da su žene ponizne i krotke, a muškarci frajeri', kazala je Hrgović.

Na pitanje gdje je granica seksizma ili kako da kompliment ne ispadne seksizam jer je, primjerice, voditelju emisije Aleksandru Stankoviću, kako je rekao, Maja Hrgović ljepša uživo nego na nekim fotografijama pa joj je mogao na početku emisije uputiti kompliment da danas lijepo izgleda, novinarka je odgovorila da joj je drago što se ipak suzdržao. 'Komplimenti su lijepa stvar, ali postoji vrijeme i mjesto za njih. Kad žene ne bi bile procjenjivane na temelju svog izgleda ili rad bio filtriran kroz prizmu izgleda, onda bi postojali temelji koji bi očistili takve komentare od seksizma. No mi ne živimo u takvom društvu', rekla je.

U emisiji se vodio razgovor o mnogim temama povezanim sa ženama, npr. o tome kako pomiriti karijeru i roditeljstvo. 'Nije potrebno uvlačiti moju osobnu perspektivu jer ne postavljate takva pitanja muškim gostima. Roditeljstvo mi je zanimljiva tema. Svođenje žena na ulogu majke - tu imam podijeljene stavove', rekla je.