CROATIAN DESIGN X

Prva izložba hrvatskog dizajna u Rumunjskoj

24.05.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Upravo je otvorena prva izložba hrvatskog dizajna u Rumunjskoj. Festival dizajna Zagreb Design Week, u suradnji s Romanian Design Weekom organizirao je u concept storeu Doro 16 izložbu pod nazivom Croatian Design X. Izložba nastala ekskluzivno za #RDW2023 predstavlja pregled suvremenog hrvatskog dizajna u proteklih desetak godina, što objašnjava X u naslovu

Iz službene najave:

Ovom izložbom Zagreb Design Week otvara ciklus gostovanja na partnerskim festivalima u svijetu. Budući da se izložba održava u concept storeu Doro 16, kustoski koncept Tine Marković i Daniela Tomičića bio je predstaviti proizvode koji još nisu dostupni na rumunjskom tržištu. Dvadeset pet izložaka neki su od najbolje dizajniranih hrvatskih proizvoda. Samoinicirani projekti dizajnera koji su s vremenom prerasli u uspješne start-up marke originalnih, ručno rađenih, proizvoda.

Od mode i nakita izložene su luksuzne kožne torbice Patrizije Donà inspirirane pisaćim mašinama, Helen Kelen reciklirana odjeća rave kulture, srebrni, pozlaćeni, Mammii nakit, Miret tenisice od 97% prirodnih materijala i 3D printane narukvice s teksturom morske površine marke DKO.

Proizvodi za djecu uključuju ergonomske pastele Boya, modularne plišance Kištra by Vavra, lutke za razvoj koncentracije i emocionalne inteligencije Rine Crnjaković, Sanje Bencetić i Dorje Benussi, interaktivnu priču Adriane Pavelić i Dragane Meić, senzorni namještaj Tink Things i knjižicu o tradicionalnim rovinjskim igrama Studija Tumpić / Prenc. Isti je studio izložio nagrađivanu ambalažu za vina koja ulazi u segment food designea, zajedno sa studiom Boir i posudom za sol SAL⊥, te pladnjem za dvoje osmišljenim u doba korone. Kategorija za sebe betonski je zvučnik ONE.618.

  • +49
Croatian Design X Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Studio Grupa najpoznatiji su hrvatski dizajneri rasvjetnih tijela, Ada Kezić i Zrinka Nedeljković dizajniraju svjetiljke od papira i patent zatvarača koji omogućavaju jednostavno održavanje, dok Havranek+Lugonja eksperimentiraju s tkaninom. Najveće tvrtke na izložbi proizvođači su namještaja. Od Prostorije s modularnim naslonjačem / ležaljkom Kontrapunkt i luksuznog stolića za kavu Bloom brenda Milla&Milli do Nuncovih barskih stolaca Cot i stalka za novine Kosir.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreb. Otvorenju je prisustvovala i Marija Kapitanović, veleposlanica RH u Rumunjskoj.