UOČI KAZALIŠNE PREMIJERE

Prosvjednici na promociji knjige 'Aleksandra Zec'

15.04.2014 u 22:44

Promocija knjige Aleksandra Zec

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Bionic
Reading

Uoči večerašnje premijere predstave redatelja Olivera Frljića u Rijeci, održana je i promocija knjige 'Aleksandra Zec' autorice Tamare Opačić. Osim istaknutih imena domaće kulturne javnosti, ispred ulaza u Hrvatski kulturni dom okupili su se i prosvjednici: desetak građana, od kojih nekoliko u vojnim odorama Hrvatske vojske

Predstavljanju su prisustvovali Damir Urban sa suprugom Milicom, Vojko Obersnel Rade Šerbedžija, Milorad Pupovac, Zlatko Komadina, Vesna Teršelič iz Documente te ministrica Andrea Zlatar Violić

No, nažalost, nisu izostali ni prosvjedi. Desetak građana, od kojih nekoliko u vojnim odorama Hrvatske vojske, prosvjedovali su s papirima u rukama. Na njima su bili natpisi 'Kad će hrvatske žrtve dobiti kazališnu predstavu?', '86 malih Vukovaraca' i '402 hrvatske djece ubijeno od četničke ruke' te nekoliko fotografskih portreta poginule djece s imenima te godinama rođenja i smrti.

Podsjetimo, predsjednik udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke Mile Biondić zatražio je zabranu kazališne predstave 'Aleksandra Zec' koju je po imenu ubijene djevojčice režirao Oliver Frljić.

Za traženje zabrane Frljićeve predstave Biondić naglasio da motiv za ubojstvo obitelji Zec nije njihova srpska nacionalnost, već se krije u neraščišćenim odnosima oca obitelji, Mihajla Zeca te Muniba Suljića, osumnjičenog za taj zločin.

Traženjem da se predstava zabrani zgrožena je Vesna Teršelič iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću koja smatra da treba pozdraviti svako umjetničko djelo koje je posvećeno sudbini ubijene djece, kako Aleksandre Zec tako i bilo kojeg drugog djeteta, bilo koje nacionalnosti. Teršelič je zatražila od Ministarstva branitelja da objave popis sve ubijene djece bez obzira na nacionalnost.