NE GLUMITE – TO JE NAŠ POSAO

Prosvjed ispred zgrade osječkoga HNK

27.12.2013 u 16:40

Bionic
Reading

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi organizirao je javni prosvjed pred zgradom osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta jer se osnivači te ustanove – Osječko-baranjska županija i grad Osijek ne mogu dogovoriti o izboru obnašatelja dužnosti intendanta, čime se ugrožava rad najveće osječke kulturne ustanove.

Dosadašnjeg intendanta Božidara Šnajdera, kojemu je mandat istekao 10. prosinca, za obnašatelja dužnosti, kao jedan od osnivača, imenovala je Županijska skupština, a osječko Gradsko vijeće, kao drugi osnivač, na tu dužnost prije je imenovalo Draženu Vrselju.

Na prosvjedu pod nazivom 'Gospodo, ne glumite, to je naš posao, ne pretvarajte naš grad u kazalište apsurda' glavna tajnica HSDK Ljubica Pilić rekla je kako je riječ o apsurdnom prosvjedu jer na računu osječkoga HNK ima novca, ali se, zbog neimenovanja odgovorne osobe, ne mogu plaćati računi, a upitna je i isplata plaće za prosinac.

'Bez dogovora županije i grada Osijeka, ova kuća nema odgovornu osobu za organizaciju rada, a ako ne uspije njihova trgovina, u ovoj će ustanovi utihnuti umjetnost', istaknula je Pilić te upozorila kako je u pitanju sudbina 208 zaposlenika osječkoga HNK i kazališne umjetnosti u tom dijelu Hrvatske.

Podsjetila je kako je na današnji dan 1994. godine otvorena obnovljena zgrada osječkoga HNK, koja je uništena granatiranjem u Domovinskom ratu, ali onima koji su dužni kazalištu osigurati uvjete za rad to očito ne znači mnogo jer su 'situaciju spustili na razinu javne trgovine dajući do znanja da im 147 godina osječkoga HNK ne znači ništa'.

Predsjednik Sindikata hrvatskih glumaca Žarko Savić ocijenio je kako su 'procesi izbora većine vodećih ljudi kulturnih ustanova prepušteni nesmiljenom stranačkom kadroviranju na štetu tih ustanova, umjesto da o tim izborima odlučuje struka kroz ulogu kazališnih vijeća'.

Istaknuvši kako 'kazalište nije trošak, nego bitna civilizacijska tekovina', upozorio je da će sindikat, ako bude potrebno, potražiti pomoć za zaštitu zaposlenika osječkoga HNK u svim institucijama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji, posebice onima koje prate odnos vladajućih struktura prema kazališnoj umjetnosti.

'Nije vrijeme za nedogovornost i taštine. Očekujemo zrele i pozitivne odluke koje će prekinuti ovu neodrživu i mučnu situaciju', poručio je Savić.