35. OBLJETNICA

Proslavljen dan Dvorane Lisinski

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2008 13:51
  • Objavljeno 30.12.2008 u 12:00
vatroslav lisinski godišnjica

vatroslav lisinski godišnjica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

Nizom koncerata klasične i popularne glazbe svečano je obilježena 35. obljetnica Dvorane Vatroslava Lisinskog

Prije središnjeg koncerta Splitskog komornog orkestra pod ravnanjem Pavla Dešpalja i solista, dobitnika nagrade Ivo Vuljević, nazočnima se obratio v.d. ravnatelja Dvorane Tonči Bilić. Istaknuo je da je otvorenje dvorane 1973. bilo veliki kulturni skok za grad Zagreb i Hrvatsku i da je zahvaljujući njoj Zagreb uvršten među glazbene metropole Europe i svijeta.

'Dvorana je tijekom proteklih godina postala dio našeg identiteta, a u njoj su gostovali vodeći svjetski glazbenici', rekao je. Istaknuo je da je ova godina financijski bila uspješna, da je u izvedeno 500 različitih programa, a ove godine ugostili su oko 400 tisuća posjetitelja.

Jedan od dugogodišnjih direktora Dvorane Lisinski Lovro Lisičić proglašen je počasnim članom Dvorane te se tako uvrstio među ugledne glazbenike koji su doprinijeli razvitku hrvatskog glazbenog života i Dvorane Lisinski. Osim Lisičića koji je na čelu Dvorane bio od 1986. do 2007. počasni članovi su i Lovro pl. Matačić, Ivo Vuljević, prvi direktor Dvorane, dirigent Milan Horvat te dirigent i skladatelj Igor Kuljerić.

Primajući počasno priznanje Lovro Lisičić je istaknuo važnost Dvorane za grad Zagreb, kao mjesto vrhunskih koncerata i svečanosti koje su obilježile Zagreb i Hrvatsku. Naglasio je kako su grad Zagreb i Dvorana Lisinski postali sinonim te je zahvalio djelatnicima Dvorane na dugogodišnjoj suradnji.

Na rasporedu koncerta Splitskog komornog orkestra pod ravnanjem Pavla Dešpalja bila su djela Bacha, Rossinija, Dešpalja, Bobića, Kuljerića i drugih. Nakon tog koncerta Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Ive Lipanovića sa solistima Valentinom Fijačko i Tomislavom Mužekom publici je priredila operne arije i duete iz djela Giacoma Puccinija.

Treći veliki koncert bio je nastup pijanistice Martine Filjak i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Nikše Bareze. U sklopu Dana dvorane održan je i koncert udaraljkaškog ansambla Bing-bang, večer francuske šansone s Ksenijom Prohaskom i gostima te koncert HGM Jazz orkestra Zagreb. Proslava Dana dvorane završila je ponoćnim plesom.

Palaču Lisinski projektirao je arhitekt Marijan Haberle, gradnja joj je započela 1961. iako je odluka o njezinoj gradnji donesena četiri godine ranije, a trajala je s prekidima do 1973. Danu Dvorane prisustvovali su predsjednik države Stjepan Mesić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac, član Gradskog poglavarstva Duško Ljuština i drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!