FOTOGRAFIJE SLAVNIH

Prošećite izložbom Petera Lindbergha i prije otvorenja

07.04.2014 u 12:43

  • +3

Medijski obilazak izložbe Peter Lindbergh

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Bionic
Reading

Više od 150 fotografija Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice, bit će predstavljeno na izložbi 'Images of Women & The Unknown', koja će se održati od 8. travnja do 10. svibnja u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika

Postav za svoju zagrebačku izložbu, prvu u ovom dijelu Europe u posljednjih petnaestak godini i njegovu jedinu samostalnu izložbu u ovoj godini, osmislio je sam umjetnik, odabravši radove iz dvaju zasebnih umjetničkih serija, "Images of Women" i "The Unknown".

Izložba će biti postavljena u cijelom prostoru muzeja, u galerijama PM, Prsten i Bačva, a osim fotografija u jednom dijelu predstavit će video instalaciju koju je sam umjetnik, nadahnut arhitekturom galerije, prilagodio za svoju zagrebački izložbu, koju će i sam posjetiti.


Svojim fotografijama njemački je umjetnik pomogao kreirati nove estetske kanone, snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog "Voguea, na kojoj su bile Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Christy Turlington i Linda Evangelista. Njegov uspjeh nije bio vezan isključivo uz neki trend ili stil, a fotografije je stvarao čvrsto vjerujući da je žena uvijek važnija od odjeće koju nosi.

'Iako nije direktno vezan uz pojam noira, upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi', izjavila je organizatorica Ana Petričić Gojanović