U KnjižnicI i čitaonicI Bogdana Ogrizovića

Promocija knjige 'Nepodnošljiva lakoća strahovanja' Helene Šunjić

04.11.2019 u 14:39

Bionic
Reading

Za sve koji su se ikada susreli sa strahom ili one koji žele više znati o temi u u zagrebačkoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se promocija knjige integrativne terapeutkinje po metodi CIR-a

'Knjiga koju predstavljam nastajala je godinama. Kao i svaka knjiga ili projekt pojavila se kao ideja koja bi već u idućem trenutku odlepršala. Pa se vraćala periodički u moj um kao mali leptir koji povremeno proleti veselo i bezbrižno kroz misli, čisto da ga primijetiš. Da ne zaboraviš na njega i njegove prekrasne boje. Iz ideje postala je senzacija u tijelu. Osjećaj koji je u meni živio kao nešto što se treba roditi. Točno se sjećam trenutka u kojem sam osjetila kako se približava vrijeme da ugleda svjetlo dana. Nije to bio lagan period. Uzemljiti ideju i naći disciplinu potrebnu da ideja postane fizički opipljivo djelo, zahtijevala je nešto što sam u životu uvijek najteže nalazila. Fokus. Uporno i marljivo tipkanje i sažimanje mojeg, sad već skoro dvadesetogodišnjeg, iskustva u druženju sa Strahom', kaže autorica.

Svoje iskustvo uspjela je sažeti u 168 stranica knjige koje će predstaviti u subotu 23. sudenog točno u podne u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5.

'Kroz punih 18 godina bavljenja problematikom napada panike i anksioznosti, što iz vlastitog iskustva, što iz naučenog kroz šest godina edukacije, došla sam do razine znanja i dubljeg razumijevanja o uzrocima ove problematike i posljedicama po čovjekov život. Nakon nekoliko godina psihoterapije i bavljenja problemom napada panike, anksioznosti i agorafobije, u meni se rodila želja da na isti način kroz vlastito iskustvo pomognem i drugim ljudima te sam 2009. godine upisala četverogodišnji program iz područja integrativne psihologije i tjelesno orijentirane terapije u sklopu Centra za integrativni razvoj u Zagrebu, gdje sam diplomirala 2013. godine', objasnila je Helena Šunjić.

2015. godine upisala je postdiplomski napredni trening na temu liderstva, seksualnosti i duhovnosti koji završava 2017. godine. Trenutno je student psihologije na Međunarodnom slavjanskom institutu Sveti Nikola u Makedoniji. I sama se godinama borila s nekoliko napada dnevno, uključujući stalnu anksioznost, strahove koji dolaze s njom, kao i s agorafobijom koja se razvila kao odgovor na negaciju problema. Tražeći rješenje van okvira službene medicine, naišla je na integrativnu terapiju koja joj je spasila život. Danas živi život ispunjen više nego što je, kaže, ikad mogla zamisliti.