KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA

Projektom 'Ja čitam' do čitalačkih navika od najranije dobi

21.02.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Razvoj čitalačkih navika počevši od najranije dobi središnji je cilj edukativnog projekta 'Ja čitam' Knjižica Grada Zagreba koji je, kako je rečeno u utorak u Zagrebu, dio šireg programa KGZ-a i Grada Zagreba usmjerenog na poticanje i popularizaciju čitanja kroz omogućavanje veće dostupnosti knjiga djeci predškolske i školske dobi

Projekt se izravno nastavlja na besplatni upis u KGZ za svu djecu do 15. godine uveden početkom ove godine, a na konferenciji za medije u Knjižnici Augusta Cesarca predstavila ga je ravnateljica KGZ-a Davorka Bastić

Zahvalila je Gradu Zagrebu i zagrebačkoj gradskoj skupštini na takvoj odluci, istaknuvši kako je u mjesec i pol dana od kad je uvedena u KGZ upisano 13 tisuća djece.

Mreža KGZ-a ima ukupno 42 knjižnice s 39 dječjih odjela, a samo u prošloj godini u njima je ostvareno 23 tisuće raznih akcija usmjerenih na poticanje čitanja kod djece, pa je tako taj projekt još jedan u nizu uspješnih projekata koje KGZ organizira, kazala je Bastić.

'To je jedan lijepi prvi korak, a daljnji je korak suradnja s obiteljima, odgojno-obrazovnim ustanovama, kreativnim djelatnicima naših dječjih odjela. Mislim da je ovo početak jednog divnog projekta. No, kako bi on doista zaživio onako kako smo mi to zamislili, moramo se svi uključiti', poručila je.

Ideju je pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je istaknuo kako je ona dio šire strategije Grada Zagreba kojoj je cilj da do polovice ove godine svako drugo zagrebačko dijete do 15 godina – a ima ih 100 tisuća – bude upisano u knjižnicu.

'Sve ima samo jedan cilj, a to je što više naše djece u sustavu zainteresirati, ojačati im ljubav prema knjizi, i motiv i želju da uče, te znatiželju da idu u knjižnice i uzimaju knjige, i ne samo da ih uzimaju nego da ih i pročitaju', kazao je gradonačelnik Bandić.

Cilj projekta, za koji će Grad Zagreb izdvojiti dva milijuna proračunskih kuna, jest kroz programe usmjerene na roditelje i djecu stvarati rituale čitanja djeci od samog rođenja te tako utjecati na stvaranje navike čitanja od najranije dobi.

Koordinatorica Odjela za djecu i mladež KGZ-a Hela Čičko kazala je kako se time želi staviti naglasak na to da čitanje od ranih godina snažno utječe na psihofizički razvoj djeteta, pozitivno utječe na njihov emocionalni razvoj, poticanje mašte, učenje i jačanje samopouzdanja.

'Da bismo to naglasili, u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenuli smo akciju koja živi zapravo već deset godina pod drugim nazivima, s programima koji su u nekim slučajevima narasli i do nacionalne kampanje', napomenula je Čičko.

Želeći zaštititi standard roditelja, odnosno djece i učenika, a istodobno poticati navike čitanja, KGZ je odlučio ukinuti i tu posljednju prepreku, financijsku, kako bi što veći broj djece krenuo u posjet knjižnicama i intenzivirao svoje druženje s knjigom i knjižnicama, rekla je.

'Cilj je poticanje razvoja predčitalačkih i kasnije čitalačkih vještina u što ranijoj dobi, jer kad se prijeđe određena dob, bude prekasno. Također, u suradnji s roditeljima, želimo ih potaknuti da i sami pokažu svojim primjerom djeci koliko su knjige važne', dodala je Čičko.

Predstavljanju su nazočili i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, te njegova zamjenica Mila Jelavić, a djeca su im u Knjižnici Augusta Cesarca na Kvaternikovu trgu priredila topli doček uz pjesmu i recitiranje, kojemu se pridružio i sam gradonačelnik, sudjelujući u kratkom igrokazu.