Motovun Film Festival

Projekt Kino Istra dolazi u Buje, Buzet, Motovun i Vodnjan, a sa sobom donosi kandidate za Oscara

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 14:54
  • Objavljeno 13.04.2021 u 14:23
Scena iz filma Još jedna runda

Scena iz filma Još jedna runda

Izvor: Profimedia / Autor: Moviestore Collection Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Projekt Kino Istra, kojemu je nositelj Motovun Film Festival, ovaj tjedan odlazi u Buje, Buzet, Motovun i Vodnjan, u očekivanju ovogodišnje dodjele Oscara donoseći filmove nominirane za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu

"Najbolji filmovi zaslužuju biti prikazani u punom sjaju – na velikom platnu, u kino-dvorani. Zato Kino Istra, nakon tri on-line izdanja, u gradove Istre donosi projekcije uživo – po jednu za školski uzrast i jednu za sve ostale", ističu organizatori.

Uz filmove za djecu prikazat će se "Još jedna runda“, danski hit, višestruki pobjednik nagrada Europske filmske akademije, "Quo vadis, Aida“, priča o zločinu u Srebrenici bosanske redateljice Jasmile Žbanić, – oba nominirana za najbolji strani film – te "Zemlja nomada", koja konkurira za film godine.

Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kroz cijelu godinu. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu, uz uvažavanje preporučenih epidemioloških mjera.

"Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju, te da se program temelji prije svega na europskim filmovima", ističe se u najavi.

Projekt je dio pilot programa Europske komisije "Kina kao inovativni centri lokalne zajednice“, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar i Istarska županija.