ZVIJEZDE SUVREMENOG KAZALIŠTA

Program posljednjeg festivalskog izdanja Eurokaza

26.06.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Eurokaz će 2013. obilježiti svoje posljednje festivalsko izdanje. Ove godine ponovno dovodi najveće zvijezde suvremenog teatra: u rasponu od redatelja Romea Castelluccija, Branka Brezovca i Dragana Živadinova do koreografske zvijezde Akrama Khana

Program 27. Eurokaza održava se u vrijeme pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

'Sve ono oko čega se Eurokaz trudio više od 25 godina, ne samo na umjetničkom planu, a to je priključenje Hrvatske i hrvatskog kazališta Europi, komunikacija s Europom na više-manje ravnopravnim umjetničkim osnovama i standardima, dobit će 1. srpnja 2013. formalno i simboličko zasićenje. Danas se u Hrvatskoj ostvarilo prilično toga, čemu je Eurokaz postavio temelje: Europom dominira teatar koji gradi svoje podloge u otporu logocentrizmu i moralizatorskoj retorici, a na premisama polisemije, ikonoklazma i semiozisa, premisama koje se danas mogu čitati kao mainstream.

Promovirajući prijeko potrebnu defestivalizaciju kulturnog života, sljedećih godina Eurokaz će promisliti svoje domete i svoje strateške izvode i potpuno se transformirati u produkcijsku kuću i dalje otvorenu svim mijenama kazališnog i kulturnog prostora, organizacijskim širinama, stilskim, žanrovskim i medijskim protocima, proizvodnji prisutnosti, disfunkcionalnoj uporabljivosti kao bartovskom semioklazmu', kazala je umjetnička ravnateljica Gordana Vnuk

Naglasak je festivalskoga programa 2013. na europskim grupama i umjetnicima.

U rasponu od redateljskoga barda Romea Castelluccija, koji je davnih osamdesetih imao prvi nastup izvan Italije upravo na Eurokazu, i Dragana Živadinova, kojega publika može pratiti u cjelokupnosti njegovih tridesetogodišnjih vizija, do koreografske zvijezde koja će ponovno oduševiti Zagrepčane, Akrama Khana. Sa novim predstavama gostovat će i Bojan Jablanovec i Via Negativa.


Via Negativa

Branko Brezovec ove godine nastupa s predstavom 'Travnička kronika', koja nastaje prema istoimenom romanu pisca nobelovca Ive Andrića te obrađuje sedmogodišnje razdoblje (1807–1814) djelovanja stranih konzula u gradu na periferiji Otomanskoga Carstva, bosanskom Travniku, tada sjedištu bosanskih vezira.

'Mozaik likova u Travničkoj kronici čini nerazmrsiv splet istočne i zapadne kulture u kojemu se sukobljavaju nacije, vjere i sekte, kulturne predrasude, površnosti i lukavstva konstruirajući složeni amalgam etničko-psiholoških zavisnosti. Njih redatelj Branko Brezovec prevodi u današnje vrijeme dodirujući spektakularnom scenskom adaptacijom romana povijesne, civilizacijske i političke temelje balkanskih prostora.

Predstava se odlikuje nesvakidašnjim scenografskim tretmanom. Publika je zatvorena unutar kružne konstrukcije, karusela, koji se vrti različitim brzinama i smjerovima, više nego što miruje, pa je perceptivna, do paroksizma dovedena, uznemirenost i nužnost gledateljeva izbora uključena u završni nimalo definiran obzor predstave, predstave kojoj je tema povijest sama', stoji u najavi predstave.

Novo je Eurokazovo ime, i potpuno nova scenska energija iznimne Angélice Liddell, autorice, redateljice i glumice, a tu je i jedan od svjetskih potencijala dijalektike u teatru, kongoanski umjetnik Faustin Linyekula.

Ping Pang Qiu, Angelica Liddell



Sve detalje o programu pogledajte na službenim stranicama Eurokaza