od 4. do 26. lipnja

Program 45. Dana satire Fadila Hadžića nastavlja se gostovanjima sjajnih predstava iz Zagreba, Banja Luke i Splita

10.06.2021 u 18:01

Bionic
Reading

U Satiričkom kazalištu Kerempuh u tijeku su 45. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival u sklopu kojeg se izvode najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja. Ovogodišnji Dani satire započeli su 4. lipnja, a do njihovog svečanog zatvaranja 26. lipnja zagrebačku publiku očekuje još niz izvrsnih kazališnih predstava

Festival uskoro ulazi u svoj treći tjedan, kojeg u utorak, 15. lipnja otvara Gradsko dramsko kazalište Gavella s dramskim koncertom 'ZAGREB 2020.', autorskog dvojca Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. Predstava je to u kojoj se u kratkim rezovima rastvaraju najrazličitije priče, izmjenjuju dramske i glazbene sekvence, humor i melankolija, burleska i satira. Gavellini glumci – koji zbog posljedica potresa još uvijek ne mogu igrati u svom matičnom kazalištu – kroz svoje likove govore istovremeno i o sebi i o nama, a dok svjedočimo krajnje organiziranom scenskom kaosu, istovremeno se smijemo i suosjećamo s njegovim protagonistima.

Program nastavlja Teatar Exit u srijedu 16. lipnja predstavom 'Fešta', autorskim projektom Josipe Anković i Josipa Ledine. Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka, Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojeg bračnog odnosa, prepunog uspona i padova, ne skrivajući niti jednu sitnicu. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose, 'Fešta' rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni.

U četvrtak, 17. lipnja na Danima satire gostuje Gradsko pozorište Jazavac iz Banja Luke s predstavom 'Skupština' suvremenom i vrlo aktualnom adaptacijom teksta Cristine Clemente 'Obiteljska skupština', u režiji Ivana Plazibata. Predstava preslikava mehanizme političkog djelovanja u život jedne obitelji u kojoj se sve odluke, poput rasporeda kućanskih poslova, dnevnih jelovnika i kupovine, donose putem zasjedanja obiteljskog vijeća. No kada nakon pogubnog rebalansa kućnog budžeta 'glava porodice' otac Branko da ostavku na mjestu njenog predsjednika, počinju se spremati prijevremeni izbori u kojima su, kao i u pravim izborima, sve političke igre dopuštene…

  • +10
45. Dani satire Fadila Hadžića Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije Kazalište Kerempuh

Zagrebačko kazalište mladih na rasporedu je u petak, 18. lipnja, s predstavom Ivora Martinića 'Dobro je dok umiremo po redu' u režiji Aleksandra Švabića. Dok vani bjesne kiša i oluja, sredovječni Janko organizira otvaranje svog novog, luksuznog restorana, krunskog dokaza svoje poslovne potentnosti, koji je brižno uredila njegova nova djevojka Nikolina. U prvi tren sve djeluje prilično obećavajuće, no večer slavlja ubrzo će postati večer rekapitulacije života, ne samo Jankova – to postaje večer izgubljenih iluzija, naplaćivanja loših odluka i konačnog rasapa.

Krajem trećeg tjedna festivala zagrebačkoj publici predstavit će se splitski HNK koji u subotu, 19. lipnja izvodi predstavu 'Laponija' u režiji Nenni Delmestre. Ovaj suvremeni tekst Cristine Clemente i Marca Angeleta lucidna je komedija o jednoj blagdanskoj večeri koja kreće u potpuno pogrešnom smjeru, a pripada onome što često nazivamo dobro skrojenim komadima. Adaptacija Nenni Delmestre dodatno ga približava hrvatskoj publici jer katalonski bračni par, koji odlazi u Finsku na božićne blagdane, pretvara u dalmatinski.