NOva knjiga

Profil objavio treći roman iz ciklusa 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante

18.04.2018 u 10:47

Bionic
Reading

U izdanju Profila objavljen je roman 'Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju', treći dio iz ciklusa 'Genijalna prijateljica', popularne tetralogije talijanske autorice Elene Ferrante koji je s talijanskog prevela Ana Badurina. Posljednji dio sage bit će objavljen u studenom, uoči ovogodišnjeg Interlibera, najavljuje izdavač

Lila i Elena – siromašne, genijalne djevojčice iz Napulja – postale su žene. Elena je ostavila pejzaže djetinjstva za sobom, diplomirala je, objavila uspješan roman i ušla u privilegirane krugove. Lila je ostavila supruga i napornim fizičkim radom pokušava prehraniti sebe i sina. Mlade žene, svaka na svoj način, pokušavaju zgrabiti priliku da uzmaknu životu siromaštva, neznanja i podčinjenosti. A to čine u vrtlozima ideoloških previranja talijanskog društva kraja šezdesetih i sedamdesetih; svjetovima revolucionara i reakcionara, studenata i kamorista, komunista i fašista, ali i u svijetu koji otvara sasvim nove mogućnosti emancipacije, ukratko o novom romanu piše izdavač.

Elenu Ferrante publika je upoznala preko romana 'Dani zaborava' (hrvatski prijevod objavljen je 2015.), a svjetsku slavu stekla je tetralogijom koju čine romani: 'Genijalna prijateljica', 'Priča o novom prezimenu', 'Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju' te 'Priča o izgubljenoj djevojčici'.Kritičari diljem svijeta proglasili su je jednom od najvažnijih svjetskih autora našeg doba, časopis Foreign Policy 2014. uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, a časopis Time 2016. među 100 najutjecajnijih osoba svijeta.