repertoarni problemi za hnk

Glumac Dragan Despot navršio je 65 godina i država mu ne želi produljiti ugovor. Istovremeno, u HNK otkazuju predstave u kojima igra glavne uloge

02.02.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Glumcu je bila ponuđena isplata jednokratnog honorara, ali on to nije želio prihvatiti

Glumac Dragan Despot želi nastaviti raditi nakon 65. godine, ali država mu ne izlazi u susret, piše portal mirovina.hr. Naime, kao zaposlenika Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu tjeraju ga u mirovinu, jer je dobnu granicu napunio lani u srpnju. Ipak, to u osnovi ne bi trebala biti prepreka za nastavak rada, koji država inače potiče. No, čini se da ne i u slučaju glumaca u velikim našim ansamblima.

Portal mirovina.hr piše i kako se glumac Despot obratio ovim povodom Ministarstvu kulture, no ono mu nije odobrilo molbu za produljenjem ugovora o radu, iako sve zakonske mogućnosti postoje.

Inače, sve se to događa u jeku izvedbe nove predstave u kojoj Despot glumi, drame “64” Tene Štivičić čija je izvedba prije neku večer otkazana jer HNK nije riješio glumčev status. I to nije jedini repertoarni problem za tu kazališnu kuću koji nastaje Despotovim odlaskom. Naime, Jutarnji list piše kako će se otkazati i izvedba predstave Harukija Murakamija "Kafka na žalu" sljedeći utorak, 11. veljače, zato što u toj predstavi glavnu ulogu igra - umirovljeni Dragan Despot. Isti glumac igra glavnu ulogu i u predstavi Tene Štivičić "Tri zime", koja se također, prema pisanju Jutarnjeg, neće igrati zato što je Despot umirovljen.

Dragan Despot, koji je prošle godine navršio 65 godina i od 1. siječnja je u mirovini, o cijelom slučaju progovorio je preksinoć za Vijesti iz kulture na HRT-u.

Kako je rekao, njemu je bila ponuđena isplata jednokratnog honorara, ali on to nije želio prihvatiti kao "protupožarnu mjeru rješavanja čitave situacije".

"Ja sam sam zamolbu za produljenje ugovora poslao Upravi i proslijedio Ministarstvu kulture. No, naišli smo na odbijanje", rekao je glumac za Vijesti iz kulture HRT-a.

Zašto je do svega uopće došlo komentirala je za HRT i ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek:

"Samo u iznimnim situacijama, kad baš nema drugog rješenja, a ravnatelj to dokaže, glumcima se produlji radni ugovor. Inače, mnogi se umirovljeni umjetnici angažiraju u raznim ulogama, kao vanjski, honorarni suradnici," kazala je ministrica.

  • +7
Dragan Despot Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Tomislav Čadež u Jutarnjem: Despot je mogao dobiti ugovor i na polovicu radnog vremena, bez odobrenja ministrice

Kazališni kritičar Jutarnjeg lista, pjesnik i pisac Tomislav Čadež, jučer je objavio tekst u kojemu tvrdi da je nacionalni prvak drame Dragan Despot u zagrebačkom HNK mogao dobiti ugovor i na polovicu radnog vremena, i to bez odobrenja ministrice. Također, dodaje Čadež, uobičajeno je u našem teatru da se nacionalnim prvacima staž produljuje do 67. godine života. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odbila je to učiniti, piše Čadež u Jutarnjem, uz obrazloženje da vlada epidemijska kriza i da treba štedjeti i da bi se takav ugovor mogao produljiti jedino u iznimnim okolnostima.

Dragan Despot: Nisam mogao vjerovati da mi se ministrica ne javlja

"Za predstave u kojima igram, ministrica mora dati potpis", rekao je Despot u telefonskom razgovoru Jutarnjem listu te je ispričao svoju stranu događaja.

"Ja sam inače svoj odlazak u mirovinu primio mirno, u tišini, znajući da od ministrice kulture i medija ne mogu ništa drugo očekivati od onoga što sam dobio. Čak samo osobno poslao zamolbu, mimo HNK, za produljenje radnog staža, da ne ispadne da nisam i to pokušao. Jako pristojno i kulturno sam joj se obratio i sve to urudžbirao, odnio direktno u Ministarstvo, direktno njoj. Međutim ona na to nije odgovarala pa sam je zvao. Nisam mogao vjerovati da mi se ne javlja. Nije mi rekla da je uopće primila tu moju molbu, negdje joj to promaklo, rekla mi je, da će ipak pogledati pa će se javiti. Uglavnom, ja sam to obavio, poslao zamolbu, nazvao je i vidio da od toga nema ništa".

Istina je, rekao je Despot Jutarnjem listu, da je po godinama i datumu rođenja, trebao sredinom ljeta u mirovinu.

No "kako su HNK i Ministarstvu kulture i medija zakasnili s bilo kakvim odlukama u vezi mirovina", bili su mu "prisiljeni produljiti ugovor do isteka godine".

"Radilo se dakle o produljenju do isteka godine u kojoj navršavam 65. godina, a ne o produljenju isteka radnog staža. Zato u prosincu odlazim u ministarstvo i tražim "pravo" produljenje radnog staža," rekao je Despot Jutarnjem.

Prepričavajući taj razgovor Despot je za Jutarnji istaknuo kako mu je ministrica među ostalim napomenula kako nema novaca niti mogućnosti za nova radna mjesta, kako dolaze novi mladi ljudi itd.

"Stalno je ponavljala jedne te iste stvari, čak da je ona ugrožena time ako meni odobri produljenje staža, da će je napasti zbog toga. Po meni je to jedna birokratizirana demagogija. Rekao sam joj: Zar ne mislite da sam ja presedan s obzirom na to da igram puno predstava u HNK-u, da sam ih puno odigrao, da sam jedini glumac u HNK koji ima nagradu za životno djelo, državnu nagradu koju ste mi vi dodijelili, a s obzirom na moje fizičko stanje mislim da mogu i dalje to raditi. Na to se ona oglušila i više se nije javila," kazao je nacionalni prvak drame Jutarnjem listu.

Ostatak njegovog intervjua za taj list pročitajte na ovoj poveznici.