NA UDARU RUSKIH EKSTREMISTA

Prijetnje Muzeju Vladimira Nabokova

18.02.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Muzej Vladimira Nabokova u Sankt Peterburgu je u zadnje vrijeme žrtva kampanje šikaniranja zbog Nabokovljeva slavnog romana 'Lolita', koji ultrakonzervativni dio ruske javnosti smatra pedofilskim

Vladimir Nabokov jedan je od vrhunskih pisaca 20. stoljeća, koji je veći dio života proveo izvan svoje ruske domovine, a čini se da u njoj nije pretjerano omiljen ni danas. Naime, Muzej Vladimir Nabokov, koji vodi sveučilište u Sankt Petersburgu, krajem prošlog mjeseca osvanuo je unakažen velikim grafitom 'PEDOFIL'. Prethodno je muzej dobio i pisane prijetnje zbog navodne 'pedofilske propagande' koju šire, a jedno od pisama je čak i uletjelo u staklenoj boci kroz prozorsko staklo muzeja. Poruke te vrste potpisuju stanoviti 'novokozaci', kako se sami nazivaju.

Povod za sve to je nominalno slavni roman 'Lolita' iz 1955, u kojem je Vladimir Nabokov prikazao opsjednutost profesora Humberta Humberta 12-godišnjom djevojčicom. No kako špekuliraju zapadni mediji, pravi razlog za kampanju protiv Vladimira Nabokova i njegova romana jest prošle godine u Sankt Petersburgu izglasani zakon o zabrani homoseksualne i pedofilske propagande, pa su se čuvari novog ruskog morala odlučili nasilnim sredstvima obračunati s 'Lolitom'.

O tome svjedoči i nedavno premlaćivanje kazališnog producenta Artioma Souslova, koji je postavio predstavu baziranu na Nabokovljevoj 'Loliti'. U svakom slučaju, Vladimir Nabokov u svojoj domovini Rusiji nema mira ni desetljećima nakon smrti, a njegovo se književno djelo doslovno napada silom.