split

Otvoren 6. Mediteranski festival knjige, traje do 1. listopada

27.09.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Velika dvorana Sportskog centra Gripe u Splitu još je jednom pretvorena u hram knjige i pisane riječi, nakon što je tamo otvoren 6. Mediteranski festival knjige u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita

Ovu manifestaciju danas je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a u sljedećih nekoliko dana MFK nudi iznimno bogati program promocija i radionica, te prodaju novih i starih izdanja.

Kako je na svečanom otvorenju rekla članica uredničkog odbora Patricija Horvat, ciljevi MFK-a su promicanje pisane riječi i čitanja, ali i promocija kulturnog identiteta.

'Nakon pet održanih MFK, ovaj je Festival postao važnom točkom na kulturnom zemljovidu Splita, Dalmacije i Hrvatske', rekla je Patricija Horvat, koja je ukratko i predstavila program koji ima i međunarodni karakter, s autorima - pored hrvatskih - iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Istaknula je i ovogodišnji vizualni identitet s prizorima Mediterana iz objektiva Ive Pervana.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je rekao je da je ova manifestacija itekako prepoznata od građana Splita i Dalmacije.

'Pokazali smo da život uz knjigu itekako može biti zanimljiv i zabavan, ali ne smijemo zaboraviti ni kulturne politike koje želimo promovirati. Split živi s Mediteranskim festivalom knjige, i nadam se da će tako biti i u budućnosti', rekao je Kozina.

Izv. prof. dr. sc. Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK, čestitao je organizatorima iz Zajednice nakladnika i knjižara na projektima poput MFK te zahvalio ministrici na svesrdnoj podršci svim nastojanjima na promociji hrvatske književne produkcije.

'MFK čini Split centrom knjige i nadam se da će svi koji dođu u sljedećih nekoliko dana uživati na Festivalu', rekao je Mišević, posebno zahvalivši se svim nakladnicima, pokroviteljima i partnerima MFK. Istaknuo je i nedavno pokrenuti Panonski festival knjige, a za MFK je izrazio nadu da će u sljedećim godinama biti još veći i uspješniji.

Obraćajući se nazočnima u ime Grada Splita i gradonačelnika Ivice Puljka, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić najavio je da će Grad Split i sljedećih godina nastaviti podržavati MFK za kojeg se već može reći da je postao tradicionalni.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja kao izaslanik župana Blaženka Bobana naglasio je da mu je MFK osobno najdraža manifestacija u Splitu i da je zaslužila svu potrebnu podršku. Splitsko-dalmatinska županija svoj je obol dala sudjelovanjem u organizaciji radionica na kojima sudjeluju učenici iz škola iz cijele Županije.

'Nadam se da ćemo i time pridonijeti razvijanju kulture čitanja, posebno među našim najmlađima koji se iz knjiga mogu učiti životu', rekao je Čogelja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kazala je da joj je iznimno drago što se MFK razvijao do današnje veličine. Uz svečarske riječi podsjetila je i na doprinos Zajednice nakladnika i knjižara u rješavanju svojedobnog 'kulturnog Agrokora', kolapsa izdavačke kuće Algoritam. Također, rekla je i kako je Vlada proteklih godinama potporama, subvencijama i mjerama pomoći iznimno pomagala nakladništvu i promociji čitanja, u što spada i potpora sajmovima poput Mediteranskog festivala knjige.

'Sve su to važni iskoraci kojima podižemo prisutnost naših autora, nakladnika, prevoditelja... Svi ovi projekti trajat će dugoročno, posebno promicanje čitanja i nacionalni plan obnove knjižničnog fonda', rekla je ministrica, napomenuvši da su i u pandemijskim vremenima bile osigurane potpore za autore, ali i knjižare.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se inicijativa koju je započeo MFK proširio i 'zabijanjem još jedne zastavice, u Osijeku s Panonskim festivalom knjige'.

'No, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da u Hrvatskoj nemamo vrsne autore, te uspješne nakladnike. Zato se nadam da će i ovaj MFK biti još jedan veliki doprinos pisanoj riječi', rekla je ministrica, zahvalivši se svim sudionicima, organizatorima, partnerima i suradnicima Festivala. Tim riječima proglasila je 6. MFK otvorenim.

Dio svečanosti otvorenja bila je i izvedba jednog od prizora iz 'Roka i Cicibele', jednog od najpoznatijih djela Miljenka Smoje, čime je obiležena splitska Godina Miljenka Smoje. Legendarni splitski ljubavni par oživjeli su mladi glumci Monika Vuco Carev i Stipe Jelaska.

Festival traje do 1. listopada, ulaz za građane je besplatan, a u Velikoj dvorani će više od pedeset nakladnika iz Hrvatske i susjednih zemalja ponuditi veliki broj novih i starih izdanja po promotivnim sajamskim cijenama.

Nakon svečanog otvorenja na glavnoj pozornici Festivala program je krenuo jednom od svojih udarnih točaka, o jednoj od najvrućih tema kulturne javnosti. Na panel diskusiji pod nazivom 'Aktualna ura' o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku Kruno Lokotar razgovarao je s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.