17. izdanje festivala

Pričigin je pun splitskog ludila: Priče će pričati Rađa, Danijela Martinović, a svoju večer ima i Hajduk

05.03.2024 u 14:42

Bionic
Reading

Festival pričanja priča, 17. Pričigin održat će se od 19. do 23. ožujka, a u deset programa o glavnoj temi festivala - Splitu pričat će više od 40 sudionika, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu.

Pričigin ove godine prvi put ima krovnu temu koja će se provlačiti kroz sve večeri festivala, a to je Split, rekla je umjetnička direktorica Patricija Horvat, dodavši da je novost i gostovanje irskih pripovjedača te da će među gostima biti i Danijela Martinović i Dino Rađa.

"Ne želimo svesti Split na to da je grad sporta i lakih nota, ali s druge smo strane željeli ljude koji će nekima izvan Splita biti asocijacija na Split. Svi su nam rekli da su oni dobri pripovjedači i da se iz njih mogu izvući zanimljive priče koje do sada nisu ispričali", istaknula je.

Napomenula je da je u posljednjih 16 godina na Pričiginu ispričano oko 800 priča, sudjelovalo je nekoliko stotina pripovjedača, a ove će godine u deset programa biti više od 40 sudionika. Pričigin će ove godine gostovati na otocima Cresu, Lošinju, Hvaru, Rabu, Lastovu, Visu, Korčuli, Ugljanu i Pašmanu.

  • +9
Konferencija za medije povodom početka festivala Pričigin Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Izvršna direktorica festivala Maja Vrančić ocijenila je da je tajna Pričigina, za koji se uvijek traži karta više, 'dišpet', ali i drukčiji format festivala. "Uistinu smo drukčiji. Bilo je kopiranja zbog čega smo zaštitili žig Pričigina i mislim da smo time poslali najveću poruku", rekla je Vrančić.

Festival počinje 19. ožujka programom Split za napredne u kojemu će u Domu mladih pričati hrvatski pisci ​Marija Andrijašević, Katja Grcić, Tanja Mravak, Jelena Pervan, Boris Postnikov i Damir Šodan, a kroz sve će ih voditi Patricija Horvat. Ivica Ivanišević će nakon toga voditi program Dina Rađe Banana Split. Prvi dan festivala zatvorit će Pričiginski party u Baraci BBQ & Brew Bar koji je ove godine zlatni donator Pričigina.

​Priče regionalnih pisaca na programu su drugoga dana pod voditeljskom palicom Krune Lokotara kada nastupaju Lamija Begagić (BiH), Ana Duša (SLO), Ervin Hladnik (SLO), Faruk Šehić (BiH) i Milica Vučković (SR). Irski storytelleri Eimer Burke, John Carew i Maria Gillen istoga će dana na engleskom jeziku u Baraci pričati na temu Split matters.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Zvonimir Barišin / PIXSELL

​Treći je dan Pričigina posvećen pričama putopisaca na temu Ča je pusta Londra kontra Splita grada o kojoj će u Domu mladih pripovijedati Goran Blažević, Vedran Buble, Gordan Nuhanović, Saša Pjanić, te Jana Prević Finderle poslije čega je na programu autorska večer Danijele Martinović pod nazivom Miris Splita.

​Priče hrvatskih pripovjedačica Sandre Grgas, Sanje Grgine, Martine Hranj, Tine Primorac i Zlatka Rodina na programu su pod temom Splitkarenje četvrtoga dana Pričigina, a nakon njih slijede priče o Hajduku Cili Split poludi u kojima će sudjelovati Goran Antonijević, Đordana Barbarić, Sonja Dvornik, Magdalena Mrčela, Mate Prlić i Ljubo Pavasović Visković.

Posljednjega dana, 23. ožujka ujutro u Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se dječji Pričigin, a navečer se u Baraci održava večer posvećena 60. rođendanu Predraga Lucića, promocija knjige Južno dvorište I i II, te Melodije. Uz Borisa Dežulovića u programu će sudjelovati Damir Šodan, Siniša Vuković, Bruna Bebić, Patricija Horvat i gost iznenađenja.