BRUTALNA KINESKA CENZURA

Pretučeni umjetnik na Twitteru

17.09.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Nakon što ga je u kolovozu pretukla kineska policija, umjetnik Ai Weiwei završio je na operaciji u Münchenu, a fotografije iz bolnice objavljuje na Twitteru

Weiwei je istakao da je podvrgnut hitnoj operaciji zbog krvarenja u mozgu uzrokovanog premlaćivanjem od strane policije u pokrajni Sichuan. Do premlaćivanja je, prema riječima kineskog umjetnika, došlo zbog projekta otkrivanja imena tisuća djece koja su stradala u školama tijekom potresa zbog lošeg stanja tih ustanova.

Na sudu pod optužbom otkrivanja državnih tajni završio je njegov kolega Tan Zuoren, a Ai je trebao biti svjedok. Zbog prijetnje smrću i nasilne intervencije nije svjedočio, piše artinfo.com.

Ai Weiwei redovito putem Twittera objavljuje svoje bolničke fotografije i kontaktira s obožavateljima te u minhenškom muzeju Haus der Kuns planira održati izložbu pod nazivom 'So sorry' koja se otvara 12. listopada.

Weiwei je jedan od vodećih suvremenih umjetnika i najglasnijih kineskih aktivista. U djelima često kritizira politički vrh te zemlje i bori se protiv sveprisutne cenzure. Među ostalim, poznat je po dizajniranju olimpijskog stadiona u Pekingu.