ŽI-JERK NA UDARU KRITIKE

Prestanimo se smijati odurnim Žižekovim šalama

03.06.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Rebecca Schuman, kolumnistica magazina Slate, poručila je slavnom slovenskom filozofu Slavoju Žižeku da prestane podučavati, a akademskoj zajednici da se prestane smijati 'njegovim odurnim šalama' i time relativizirati osnovne ljudske vrijednosti

Slovenska zvijezda filozofije i kulturalne teorije Slavoj Žižek nakon zadnjeg intervjua našao se na meti kritičara. Već je dobro poznat njegov naprasit stav i nazivanje studenata kojima predaje na njujorškom sveučilištu 'dosadnim idiotima', međutim čini se da je u zadnjem intervju ipak pretjerao.

Na nedavnoj konferenciji održanoj u Ohiju, Žižek je osim uobičajenih rasprava otkrio i djelić svoje intime: da u djetinjstvu nije imao prijatelja te da mrzi podučavati. Rebeccu Schuman, kolumnisticu magazina Slate, zgrozio je posljednji dio u kojem filozof opisuje svoj odnos prema studentima.

'Ako mi ne predaju svoje usrane papire, dobit će odličnu ocjenu. Ako mi predaju radove, možda ću ih pročitati i neće mi se svidjeti, pa mogu dobiti goru ocjenu', kazao je Žižek i izrazio odbojnost i prema privatnim konzultacijama koje je obavezan održavati.

'Ovdje u Americi studenti su toliko otvoreni da će prije ili kasnije, ako ste pristojni prema njima, početi ispitivati i gnjaviti svojim osobnim problemima: zapitkivat će možete li im pomoći itd. Što da im onda kažem? Nije me briga. Ubijte se. To nije moj problem', objasnio je kroz smijeh.

Schuman njegove izjave ne smatra zabavnima.

'Pravi problem sa Žižekom nije da se tako osjeća ili izgovara to bez srama. Problem je što drugi ljudi smatraju da je njegov 'nastup' urnebesno zabavan. Mnogi smatraju da je Slavoj Žižek jedan od najbitnijih suvremenih mislioca. Možda je to istina, ali pustimo ga da se zatvori u jednu od prekrasnih osamljenih kula u Ljubljani i prestanimo ga plaćati za podučavanje.

Svakako se ne bismo trebali smijati njegovim porukama u kojima poziva studente da počine samoubojstvo. Akademija je u krizi. Ljudske vrijednosti su svakodnevno bagatelizirane. Humanisti trebaju dobro razmisliti tko su njihovi novi heroji i tko je dobar u prenošenju njihovih nauka. Možda se Žižek konačno pokazao nedostojnim te uloge', zaključuje Schuman, nazivajući Žižeka Ži-jerk.