U 87. GODINI

Preminuo dirigent i skladatelj Dinko Fio

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2011 14:31
  • Objavljeno 03.11.2011 u 13:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U dobi od 87 godina preminuo je hrvatski dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio, izvijestilo je Hrvatsko društvo skladatelja

Rođen je u Blatu na Korčuli 1924. godine, a školovao se u Dubrovniku, gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solo pjevanje.

Profesionalni glazbeni rad započeo je još tijekom Drugog svjetskog rata, zapisujući narodne napjeve i dirigirajući zborove. Bio je profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i u Zagrebu, gdje je predavao u glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji. Rano se afirmirao kao vrhunski zborovođa, a posebno se posvetio radu s dječjim zborovima, koje je pripremao za zahtjevne izvedbe vokalno-instrumentalnih opusa iz svjetske literature. Vodio je velik broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući Dječji zbor RTV Zagreb (1961–1975), a od 1975. do 1980. i Ansambl Lado.

Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji. Realizirao je velik broj snimki za radijske postaje i diskografska izdanja u domovini i u inozemstvu. Od 1980. godine intenzivno se posvećuje radu s klapama te djeluje kao umjetnički voditelj klapa Ošjak, Kumpanija, Nostalgija i brojnih drugih. Značajan dio njegovog umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Dinko Fio ostvario je i obiman skladateljski opus na temeljima tradicijske glazbe, a neke su pjesme toliko povezane s tradicijom da ih se često smatra izvornim napjevima. Njegov autorski opus objavljen je u jedanaest zbirki i na tridesetak diskografskih izdanja. Kao melograf i obrađivač spasio je od zaborava neke od najljepših narodnih napjeva iz Dalmacije, zapisao ih te priredio za izvedbe dalmatinskih klapa i zborova.

Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima. Također je dobitnik nagrade Festivala dalmatinskih klapa Omiš za životno djelo (1998), nagrade Hrvatskog društva skladatelja Franjo Ksaver Kuhač za životno djelo (2008) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi