UGLEDNA DRAMATUGRINJA

Preminula Zora Dirnbach koju poznajemo po nagrađivanom filmu 'Deveti krug'

19.04.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Ugledna dramaturginja, scenaristica i urednica Zora Dirnbach preminula je 19. travnja, potvrdila je njezina obitelj

Zora Dirnbach rođena je u Osijeku, 22. kolovoza 1929. u obitelji židovskog podrijetla i tijekom čitavog života bila je inspirirana osobnom i obiteljskom tragedijom Holokausta, u kojemu su ubijeni njezina baka Hermina Glatter-Dirnbach, te stric, strina i bratić, kao i mnogi drugi rođaci.

U Zagrebu je na Filozofskom fakultetu studirala povijest umjetnosti, a od 1949. radila je kao novinarka u kulturnoj rubrici Narodnog lista za koji je pisala filmske kritike. Surađivala je i s Vjesnikom, Ilustriranim vjesnikom i Vjesnikom u srijedu, a 1955. na Radiju Zagreb postaje urednica filmske emisije te počinje pisati filmske scenarije i radijske drame. Na Televiziju prelazi 1963. i u dramskoj redakciji do 1991. radi kao urednica i scenaristica.

Napisala je televizijske drame 'Harmonika', 'Nocturno', 'Proljeće Janka Potlačeka', 'Taj dugi, dugi put' i 'Kanarinčeva ljubovca' te scenarije za serije 'Đavolje sjeme', 'Dosije' i 'Htio bih znati tko sam'. Mnogi je ipak najviše pamte kao scenaristicu igranoga filma 'Deveti krug' u režiji Franca Štiglica iz 1960., za što je na Pulskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom i nagradom publike Jelen'. Film je, osim toga, nominiran i za Oscara.

Radnja se odvija u Zagrebu 1941., a naslov se odnosi na dio koncentracijskog logora u kojemu ustaški čuvari muče zatočene djevojke. U drami glume Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Branko Tatić, Ervina Dragman, Dragan Milivojević, Beba Lončar, Vera Misita i Mihajlo Kostić.

Dirnbach je početkom 1980-ih neko vrijeme predavala televizijsku dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon umirovljenja na vlastiti zahtjev posvetila se književnom radu. Napisala je nekoliko romana i zbirki kratkih priča.