U OPATIJI

Premijerom dokumentarnog filma o Malenoj i Klepetanu počeo 18. Liburnia Film Festival

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2020 08:27
  • Objavljeno 24.08.2020 u 23:58
'Starac i roda'

'Starac i roda'

Izvor: Promo fotografije / Autor: LFF

Svjetskom premijerom filma Tomislava Jelinčića 'Starac i roda', priča o Malenoj i Klepetanu' na opatijskoj Ljetnoj pozornici otvoren je 18. Liburnia Film Festival.

Emotivna je to priča o dvjema rodama, Malenoj i Klepetanu te o Stjepanu Vokiću, umirovljeniku i udovcu iz Slavonskog Broda, koji se brine o njima.

Stjepan je prije 28 godina pronašao Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada su zajedno. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, kako ga je Stjepan nazvao, koji joj se vraća svake godine, a do sada su zajedno odgojili 60-ak malenih roda. Klepetan i rode svake jeseni kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom.

Kako je najavio direktor i selektor festivala Oliver Sertić, tijekom pet festivalskih dana, do 28. kolovoza, bit će prikazana 33 dokumentarna filma, od kojih 21 film u konkurenciji za šest nagrada žirija i nagradu publike.

Svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati će devet filmova.

Ove godine ostvarena je suradnja Liburnia Film Festivala s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture te je priređen poseban međunarodni program naslovljen 'Stanje pripravnosti', koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova, koji govore o ekstremima političke sadašnjosti.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Uz prikazivanje filmova, program 'Stanje pripravnosti' obuhvaća i razgovore s redateljima, masterclass predavanje i okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima kojima je cilj urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

U sklopu festivala, kao i svake godine, bit će održane radionice - 'Prvi put snimam' u produkciji Fimaktiva za filmske entuzijaste i početnike, 'Filmska početnica' u produkciji Restarta te tradicionalna 'Pića s autorima', razgovori s autorima filmova.

18. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je udruga Restart, a partner Festival Opatija.