LIVE STREAM

Premijera s dasaka splitskog HNK uživo na tportalu

21.05.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije predstavljena je i najavljena nova premijera u splitskom HNK pod naslovom 'Pritisci moje generacije'. To je prvo uprizorenje jedne drame mladog autora Dina Pešuta, a koja govori o novoj generaciji mladih, rođenih na početku devedesetih godina. Predstava će biti uživo prikazana na tportalu

Na početku konferencije za medije, glasnogovornik HNK Split Davor Vuković u prvi je plan istaknuo činjenicu da će se predstava prenositi uživo na tportalu. 'To je nastavak odlične suradnje splitskog kazališta s tportalom i tvrtkom T-Com. Logičan je odabir medija kao tportal za live stream, u prvom redu zbog odlične zastupljenosti kulturnog sadržaja na portalu, ali i zbog orijentiranosti mlađe generacije na nove medije', naglasio je Vuković.

Jasen Boko, ravnatelj Drame HNK Split, izrazio je žaljenje što je postavljanje drame jednog studenta iznimka, a ne pravilo u hrvatskim kazališnim kućama te podsjetio da je takvo što posljednji put napravljeno još osamdesetih godina, kada je bila postavljena prva drama Mate Matišića. Ono što je važno za predstavu, osim live streama, jest i podatak da je ovo prva premijera koju zapravo potpisuje Boko kao ravnatelj. Do sada se odrađivao već ranije dogovoreni program, tako da sada HNK Split kreće u realizaciju programa.

Jasen Boko istaknuo je da je u drami prije svega riječ o generaciji koja se potajno nada da će emigrirati i koja je izložena velikim očekivanjima u društvu bez ideala, a ne nudi im se gotovo nikakva perspektiva. 'Unatoč pritiscima, treba reći da bi svi trebali imati pravo na izbor, izbor za posljedice za koje će na kraju i odgovarati', rekao je Boko. Drama u kojoj glavnu ulogu igra beogradska glumica Ana Franić (Ona) ne daje podatke ni geografske širine grada u kojem se događa. To je priča koja se može smjestiti ne samo u bilo koji grad u regiji, nego i puno šire u Europi i dalje. To nije samo priča o tranziciji, već je to posttranzicija i način života, ali i problemi mladih ljudi koji su isto tako globalizirani i univerzalni.

Predstavu koja se izvodi u splitskom kazalištu režira slovenski redatelj Samo M. Strelec, a uz Anu Franić nastupaju Bruna Bebić i Žarko Radić. Glazbu u predstavi potpisuje i izvodi mladi glumac Bojan Brajčić. Jasen Boko tekao je da baš glazba predstavlja aktivan element i nit koja povezuje strukturu drame i naglašava pojedine ključne momente. Glavni lik predstave 25-godišnja je mlada žena, buntovna fajterica izložena raznim pritiscima i koja u jednom trenutku biva satjerana u kut. Autor drame Dino Pešut naglasio je da svaka uloga nađe glumca pa je tako i Ana Franić dobila priliku interpretirati složen, ali i realističan dramski lik.

Predstava traje osamdeset minuta, a premijera je u petak, u 20 sati i 30 minuta. Live stream predstave počinje pola sata ranije, u 20 sati i bit će prikazane pripreme glumaca za predstavu. Jedan dio će biti ranije snimljen i reemitiran tijekom prvih pola sata, istovremeno s prikazivanjem ulaza u HNK Split i ulaskom glumaca iza scene te publike u gledalište