19. svibnja

Premijera predstave 'this is my truth, tell me yours' u KunstTeatru

15.05.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Predstava je nastala u koprodukciji Centra za dramsku umjetnost (Zagreb), Via Negativa (Ljubljana) i Društva Mesto žensk (Ljubljana), u partnerstvu s KunstTeatrom (Zagreb), VoxFeminae festivalom (Zagreb) i Zavodom En-Knap (Ljubljana)

Premijera predstave "this is my truth, tell me yours", autorskog projekta dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak, održat će su petak, 19. svibnja, kao dio programa Vox Feminae festivala, u KunstTeatru.

Autorica se u predstavi bavi svojim odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornost i anksioznost koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi "Mandićstroj" redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, Žmak u ovom Žmakstroju istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo.

Iako naizgled nepovezane, teme tinitusa i patrijarhata postaju centralne okosnice ove predstave koja operira na granici stand-upa i izvedbenog predavanja. Prvi put na sceni u ulozi izvođačice, Žmak se bavi pitanjima istinitosti i reprezentacije, participativnosti i odgovornosti, provodeći nas kroz vlastita dramaturška i seksualna iskustva postavljajući pritom sebi i publici pitanja o važnosti i smislu umjetničke proizvodnje u doba divljeg kapitalizma.

Izvođačica je Jasna Jasna Žmak, oblikovatelj svjetla Anton Modrušan, podrška za pokret Ana Kreitmeyer, producentice su Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa) i Barbara Zonta (Mesto žensk), fotografkinja Sanja Merćep, a dizajner Pavao Kuharić.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra za dramsku umjetnost (Zagreb), Via Negativa (Ljubljana) i Društva Mesto žensk (Ljubljana), u partenstvu s KunstTeatrom (Zagreb), VoxFeminae festivalom (Zagreb) i Zavodom En-Knap (Ljubljana) uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te Ministarstva za kulturu Republike Slovenije i Gradske općine Ljubljana.

Reprizne izvedbe su 21. i 23. svibnja te 5. i 7. lipnja, a ulaznice su dostupne na platformi ulaznice.hr.