rijeka

Najbolja predstava 28. Međunarodnog festivala malih scena '55 kvadrata'

10.05.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Najbolja predstava u cjelini 28. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci je '55 kvadrata' Hrvatskog narodnog kazališta Split, a njen redatelj Ivan Plazibat je dobio nagradu za najbolju režiju na festivalu, objavljeno je u utorak

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Goran Marković za nastup u ovoj predstavi, a Branka Katić nagradu za glavnu žensku ulogu u predstavi Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala, "Tramvaj zvan čežnja".

Najbolju epizodnu ulogu, po ocjeni festivalskog žirija, ostvarila je Jasna Diklić u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda" Sarajevskog ratnog teatra. Za rad na ovoj predstavi nagradu je dobio oblikovatelj svjetla Nedim Pajdah.

Nagradu za najboljeg mladog glumca ili glumicu ravnopravno su podijelili Džana Džanić za ulogu u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda" i Roko Sikavica za ulogu u "55 kvadrata".

Nagradu za najbolju scenografiju dobila je Tea Truta za "55 kvadrata", najboljom kostimografijom je proglašena ona Selene Orb u predstavi "Posljednje djevojčice" kazališta Szinhaz Kosztolanyi Deszö iz Subotice a najboljom scenskom glazbom rad Irene Popović Dragović u toj predstavi.

Žiri je odlučio posebnu nagradu za kolektivnu suigru dodijeliti mladom ansamblu predstave "Posljednje djevojčice".

U festivalskom žiriju bili su dramaturg i teatrolog Darko Lukić, dramska glumica iz Maribora Nataša Matjašec Rošker i redateljica iz Beograda Tatjana Mandić Rigonat.

Nagrada publike ravnopravno odlazi predstavama "Tramvaj zvan čežnja" i "Posljednje djevojčice", zahvaljujući istim najvišim prosječnim ocjenama.

Žiri riječkog Novog lista je nagradu Mediteran dao Snežani Bogićević za ulogu u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda".

Na programu 28. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, održanom od 3. do 9. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, bilo je sedam predstava kazališta iz Hrvatske, Poljske, Srbije i Bosne i Hercegovine.