ČITAJTE I GLEDAJTE

Premijera 'Buick Riviere' i novo izdanje Jergovića

04.03.2009 u 10:59

Bionic
Reading

U zagrebačkom kinu Europa premijerno je prikazan višestruko nagrađivani film 'Buick Riviera' Gorana Rušinovića rađen prema knjizi Miljenka Jergovića 'Buick Rivera' što ju je Naklada Ljevak nanovo izdala i predstavila na premijeri filma

Glavne likove Bošnjaka i Srbina u 'Buick Rivieri' igraju Slavko Štimac kao Hasan Hujdur i Leon Lučev kao Vuk Šulipur, obojica doseljenici u Americi iz bivše Jugoslavije. Njihovim susretom u besprizornom američkom gradu nanovo se otvara priča od koje su obojica pobjegla. Život u Bosni u vrijeme i neposredno prije rata obilježen međuetničkim sukobima sada je projiciran kroz dvojicu američkih doseljenika koji se psihološkim ratom nastoje riješiti tereta koji su sa sobom donijeli iz Bosne.

Nakon zagrebačke premijere 'Buick Riviera' nastala u produkciji 'Propeler filma' bit će prikazivana u kinima diljem Hrvatske.

Podsjetimo, Rušinovićev film lani je na Sarajevo Film Festivalu osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji film, a Štimac i Lučev nagrađeni su kao najbolji glumci. Na istom festivalu film je dobio i nagradu publike, a prije Sarajeva nagrađen je Zlatnom arenom u Puli za najbolji scenarij koji supotpisuju Rušinović i Miljenko Jergović.

NAGRADNJAČA

Tportal nagrađuje dvoje čitatelja knjigom 'Buick Rivera' (Naklada Ljevak, 2009) i dvjema ulaznicama za zagrebačku projekciju filma 'Buick Riviera'.

Knjigu 'Buick Rivera' u izdanju Naklade Ljevak pročitat će Željka Pinter i Duško Zubović, koji dobivaju i po dvije ulaznice za film 'Buick Riviera' koji igra u kinu Europa.