7. TRIJENALE GRAFIKE

Premija HAZU vizualnoj umjetnici Ivani Franke

15.07.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Međunarodno priznata vizualna umjetnica Ivana Franke lauretkinja je Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) 7. hrvatskoga trijenala grafike, objavljeno u četvrtak na svečanosti u Kabinetu grafike HAZU gdje su otvorene dvije izložbene dionice "Pozvani autori" i "Studenti" u sklopu te trijenalne manifestacije te proglašeni dobitnici nagrada ovoga trijenala.

Voditelj Kabineta grafike HAZU akademik Igor Fisković proglasio je i dobitnice triju jednakovrijednih nagrada - Nagradu Kabineta grafike HAZU dobila je akademska slikarica-grafičarka Maja Zemunik Mužinić, Nagradu Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) akademska slikarica-grafičarka Kristina Restović i Nagradu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) akademska slikarica-grafičarka Mirjana Vodopija, koja je jedina od dobitnica bila na svečanosti proglašenja.

Akademik Fisković uručio je i posebno priznanje Odbora za nagrade studentu Domagoju Biškupu i studenticama Lidiji Ferenčak, Luciji Jerković i Nikol Nefat. Po riječima akademika Fiskovića, osobitu pozornost ovoga trijenala grafike budi izuzetno visoka razina prosjeka prijavljenih radova što je, uvjeren je, otežalo posao članovima žirija. S tim u vezi, rekao je kako se mora osvrnuti na stajališta ranijega naraštaja nastavnika na Odsjeku za povijest umjetnosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta koji su bili skeptični prema otvaranju akademija likovnih umjetnosti u više hrvatskih gradova - Rijeci, Splitu, Osijeku, smatrajući da je Zagreb centar. Pokazalo se, međutim, istaknuo je Fisković, da je to bila itekako dobra odluka koja je donijela plodove što potvrđuje i ova manifestacija.

Kustosica Ružica Pepelko sažela je pak neke informacije o autorima koji su prijavili radove na ovogodišnji natječaj Kabineta grafike HAZU. Podsjetila je da su se prijavila 53 autora sa 118 radova, a žiri je, istaknula je, pomnom selekcijom odabrao tridesetoro autora koji se na izložbama predstavljaju s pedesetak radova. Pepelko je ocijenila kako izloženi radovi pokazuju visoke kreativne dosege i 'pulsiranje' hrvatske grafičke scene na poligonu trijenala u prodoru mlađega naraštaja grafičara koji stoje uz bok afirmiranim autorima koji su već redoviti sudionici nekoliko posljednjih trijenalnih manifestacija u organizaciji Kabineta grafike HAZU.

Po njezinim riječima, među odabranima radovima prevladava opcija tzv. plemenitoga zanata u odnosu na suvremene grafičke produkcije konceptualnoga mišljenja, odnosno digitalnoga predzanaka, koje su na nekoliko posljednjih trijenala bile podjednako zastupljene.

Uz ocjenu kako se u umjetničkim djelima pokazao deficit angažiranoga likovnog komentara, Pepelko je rekla kako se većina autora okrenula vizualnim rješenjima, intimnim preokupacijama i njegovanju osobnog idiomskog znaka.

Žiri u sastavu: akademik Tonko Maroević, akademik Zlatko Keser, Slavica Marković, Iva Koerbler i Ružica Pepelko izabrao je tridesetoro autora s pedesetak grafičkih radova koji su izloženi u Kabinetu grafike. Studentsku sekciju, izloženu u Studiju Kabineta grafike, oblikovale su pak Ružica Pepelko i Ana Petković Basletić.

Uz dionicu "Studenti", dionica "Pozvani autori" središnja je trijenalna manifestacija osmišljena kao platforma prezentacije grafičke produkcije umjetnika po pozivu selektorice Slavice Marković.

Na 7. hrvatskome trijenalu grafike predstavljaju se, valoriziraju i konfrontiraju razlikovni i kreativni dosezi hrvatskih grafičara nastali u posljednje tri godine, koji na poligonu medijalnog sučeljavanja pokazuju stvarnu sliku recentne grafičke scene.

Autorica koncepcije ovogodišnjega trijenala i upraviteljica Kabineta grafike HAZU Slavica Marković je, za razliku od dosadašnjega koncentričnog principa u kojemu je središnja manifestacija bila istovremeno popraćena s dvije ili tri izložbe, ovogodišnji trijenale bazirala na linearnom principu, s namjerom da se trijenalni program protegne od početka do kraja tekuće godine.

Izložbe "Pozvani autori" i "Studenti" bit će otvorene do 30. srpnja.