Zagreb Classic

Prekrasne melodije, pod zvjezdanim ljetni nebom, na najljepšem zagrebačkom trgu

23.06.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Zagreb Classic još jednom je službeno najavio ljeto i mnoštvo događanja u Zagrebu, donoseći jedinstveno iskustvo vrhunske klasične glazbe pod otvorenim nebom na prekrasnom Trgu kralja Tomislava. Organiziran u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba te brojnih partnera, ovaj glazbeni festival traje sve do 2. srpnja, pružajući publici priliku da uživa u devet besplatnih glazbenih programa

Na ovogodišnjem Zagreb Classicu nastupaju ansambli i umjetnici kao što su Ansambl GK Komedija, Balet HNK u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Urban&4 te Zagrebačka filharmonija. Ovaj festival, koji se održava od 2016. godine, postao je kultno događanje među umjetnicima i ljubiteljima glazbe, a ovogodišnje izdanje to potvrđuje bogatim i raznolikim programom.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je važnost ovog festivala za grad, ističući kako Zagreb tijekom ljeta nudi niz kulturnih događanja za sve sugrađane i posjetitelje. Na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, Trgu kralja Tomislava, publika ima priliku uživati u djelima hrvatskih i svjetskih glazbenika koje izvode renomirani umjetnici. Ova glazbena priča, koja iz godine u godinu doprinosi promociji Zagreba i njegovanju kulturne baštine, poziva sve Zagrepčanke i Zagrepčane da budu njen dio.

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, istaknula je da Zagreb Classic ove godine uvodi publiku u ljeto na najljepši mogući način, s vrhunskim glazbenim klasicima, baletnim izvedbama, filmskim skladbama, jazz standardima i suvremenim djelima. Posebno se ističu nastupi svjetski poznatog pijanista Hyung-ki Jooa, talijanskog virtuoza Maria Stefana Pietrodarchija, sopranistice Caterine Iore, kao i domaćih zvijezda klasične glazbe. Novost ovogodišnjeg festivala su dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu, gdje će posjetitelji moći uživati u video projekcijama najpoznatijih opera i opereta, poput Mozartove Čarobne frule i Straussovog Šišmiša. Osim toga, otvorene probe dodatno će upotpuniti doživljaj festivala.

Koncerti se održavaju u različitim terminima, s početkom u 21:00 sat za šest koncertnih programa, dok tri programa počinju u 20:30 sati. Uz domaće umjetnike, nastupaju i glazbenici iz Italije, Velike Britanije i Poljske. Detaljan program dostupan je na službenoj stranici: https://www.infozagreb.hr/zagreb-classic.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, programi će se prema mogućnostima prebaciti na drugi dan ili otkazati.

Pozivamo sve ljubitelje glazbe da se pridruže i uživaju u nezaboravnim trenucima pod zagrebačkim nebom!