TPORTALOV VODIČ

Pregršt vrhunskih stranih naslova na ovogodišnjem Interliberu

07.11.2016 u 14:45

  • +6

'Interliber - strani autori'

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Među brojnim prijevodnim naslovima koji će čitateljskoj publici biti ponuđeni na ovogodišnjem 39. Interliberu nalaze se vrhunski krimići, literarna remek-djela i strastveni ljubavni romani, a mi smo za lakšu orijentaciju tijekom izviđanja po štandovima na Velesajmu izdvojili najzanimljivije naslove

Od 8. do 11. studenog na Zagrebačkom velesajmu održava se 39. Međunarodni sajam knjiga i učilaInterliber. I ove godine će paviljoni 5 i 6 biti ispunjeni brojnom književnom publikom koja dolazi i kupiti nove naslove, a oni se na Interliberu često prodaju s popustom. Hrvatski su nakladnici preveli niz izvrsnih knjiga koje će biti predstavljene ovih dana tako da je bilo teško spomenuti sve naslove koji to zaslužuju.

VBZ je objavio genijalni roman ‘Trenutak’ Magde Szabó (1917. – 2007.), jedne od najvažnijih mađarskih književnica 20. stoljeća. Njezin talent bio je u otkivanju univerzalnih ljudskih tema i suvremenih političkih zbivanja kroz rafinirane portrete privatna života. ‘Trenutak’ je vrsno i kompleksno remek-djelo u kojem Szabo reispisuje klasik svjetske književnosti ‘Eneidu’. Tu su i novi Alessandro Baricco pod naslovom ‘Triput u zoru’ te Clara Uson i njezin hit ‘Kći istoka'.

‘Munch’ je pak biografski strip i ilustrirani roman iz 2013. godine ilustratora Steffena Kvernelanda (1963.). Ova nagrađivana knjiga predstavlja razigran i zanimljiv opis života, karijere, kao i nastanka najpoznatijih umjetničkih djela norveškog ekspresionističkog slikara Edvarda Muncha (1863. – 1944.). Radnja i tekst ovog ilustriranog romana temeljeni su na nekoliko Munchovih biografija, a čak su i dijalozi u knjizi vrlo često citati samoga Muncha, njegovih suvremenika i prijatelja, uključujući Augusta Strindberga. ‘Munch’ je dosad preveden i objavljen na njemačkom, francuskom, poljskom, nizozemskom, danskom, švedskom i korejskom jeziku.

Fraktura također ima raskošnu ponudu prijevodnih naslova, iz koje izdvajamo roman ‘Juda’ Amosa Oza, izraelskog velikana koji još jednom dokazuje zašto je jedan od najboljih pripovjedača današnjice. Kroz priču o mladiću na životnom raskršću iznosi provokativnu ideju o kršćanstvu i izdajicama, ne zaobilazi ni visoku cijenu izraelsko-arapskog sukoba, a njegov poziv na suosjećanje otapa srca čitatelja.

'Mjesto za zvijezdu’ (La place de l’Étoile) nobelovca Patricka Modiana istovremeno je istoimeni trg u Parizu, ali i mjesto na kojem su Židovi morali nositi Davidovu zvijezdu koja ih je obilježavala. Ovo je roman u kojem se neočekivano, točno, napeto kao u kaleidoskopu, preokreću i vrte u vremenu i prostoru sve teme koje će obilježiti opus Patricka Modiana. Odnos prema ocu, Holokaust, suradnja Francuza s nacistima, pokret otpora, razne izgubljene i pronađene sudbine susreću se u ‘Mjestu za zvijezdu’.

U romansiranoj biografiji Leonore Carrington, jedne od najistaknutijih nadrealističkih slikarica i spisateljica, Elena Poniatowska izvanredno oslikava život umjetnice koju je upoznala još u pedesetima. ‘Fakiri’ su pak roman nevjerojatnog tempa i opijajuće atmosfere, a majstorstvo kojim je Antonin Varenne u njemu ocrtao dubinu i stranputice ljudske psihe zasluženo ga je lansiralo u sam vrh europskog krimića.

Školska knjiga je pripremila ekskluzivno izdanje epa ‘Vitez u tigrovoj koži’ u prijevodu Luke Paljetka. Šotu Rustavelija, autora glasovita spjeva ‘Vitez u tigrovoj koži’ (Vepxistqaosani), nazivaju ‘gruzijskim Homerom’ upravo zbog tog remek-djela koje pripada vrhuncima svjetske književnosti. Njegov spjev o prijateljstvu i ljubavi prvi put je objavljen na hrvatskom jeziku. Tu je i prva cjelovita biografija o Stepinčevu životu i vremenu iz pera britanskog konzervativnog povjesničara Robina Harrisa. Knjiga ‘Stepinac, njegov život i vrijeme’ plod je autorova dugotrajnog dokumentarističkog proučavanja Stepinčeva života i vremena te je iznimno važna za hrvatsku nacionalnu i vjersku povijest. Knjiga je potkrijepljena autentičnim dokumentima, arhivskom građom te s 40-ak fotografija.

Iz ovogodišnje produkcije Lumena, koja će biti predstavljena na Interliberu, izdvajamo dugo očekivani ‘Grad zrcala’, trijumfalan završetak trilogije Justina Cronina koja će ostati zapamćena kao jedno od remek-djela američke fantastične fikcije. Publiku privrženu ironičnoj i duhovitoj Margaret Atwood obradovat će ‘Godina potopa’, drugi dio romaneskne trilogije slavne kanadske spisateljice koji su kritičari proglasili genijalnom i proročanskom prozom napetom poput trilera. ‘Kako ulazi svjetlost’ Louise Penny zanimljiv je detektivski roman.


Profil donosi ‘Genijalnu prijateljicu’ Elene Ferrante – prvi dio tetralogije o Eleni i Lili, pronicljivim i inteligentnim djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju zagušujuće, nasilne kulture. Misterioznoj Eleni Ferrante ovi su romani donijeli svjetsku slavu i unisono oduševljenje kritike. Teško je pronaći popis važnih djela 21. stoljeća bez priče o Eleni i Lili, a brojni kritičari ovaj senzacionalni ciklus o životu i kompleksnom prijateljstvu dviju iznimnih žena, ali i impresivnoj fresci društva, proglašavaju jednim od najvažnijih proznih tekstova objavljenih posljednjih desetljeća.

Briljantno zamišljen i duboko uznemirujući je psihološki triler ‘Poricanje’ Renee Knight o ženi progonjenoj tajnama, opsjednutoj osvetom, ali i strašnoj cijeni koju plaćamo zbog skrivanja istine. Robert K. Wittman i David Kinney napisali su izvrsno publicističko i historiografsko djelo ‘Sotonin dnevnik’. Alfred Rosenberg bio je jedan od najbližih Hitlerovih suradnika i tvorac nacističke rasističke teorije, a od 1936. do 1944. vodio je tajni dnevnik. Činjenica da dnevnik postoji poznata je još od Nürnberških procesa, ali ga nakon njih nitko nije vidio jer ga je jedan od ljudi koji su sudjelovali u tom procesu jednostavno – ukrao. Dnevnik je nađen tek nedavno, a kako je on skrivan i tražen, pravi je istiniti triler. Što je u njemu Rosenberg napisao, kako je on nestao, gdje je skrivan, tko se njime želio okoristiti i kako je na kraju ipak pronađen teme su ove uzbudljive knjige.

Patrick Kingsley
našao se s druge strane u tragediji suvremenosti, kao izvjestitelj londonskog Guardiana na Bliskom istoku kada je počela izbjeglička kriza te je izvještavao o nastanku te velike selidbe preko Sredozemlja u Europu. Da bi što bolje shvatio što se događa, proputovao je 17 zemalja iz kojih emigranti dolaze, kroz koje prolaze i gdje se žele smjestiti. Štoviše, odlučio je krenuti na put s njima, pa je tako nastala ‘Nova odiseja’, jedinstvena knjiga napisana na temelju neposrednih iskustava, zapažanja i saznanja s migrantske rute. Profil je objavio i predizbornu knjigu Hillary Rodham Clinton ‘Teške odluke’, koju je kritika dosta negativno ocijenila, ali ipak je riječ o reprezentaciji potencijalne predsjednice SAD-a, pa zaslužuje spominjanje.

Jedna od najiščekivanijih knjiga godine nesumnjivo je autobiografija jednog od najpoznatijih i najvažnijih rock 'n' roll glazbenika svijeta, pjesnika potlačenih i marginaliziranih. ‘Born to Run’ Brucea Springsteena je hvaljena knjiga memoara, u kojoj The Boss pokazuje i zavidan spisateljski talent te otkriva svoju borbu s depresijom.




Naklada Ljevak
pripremila je vrijedan prijevod posvećen nedavno preminulom Péteru Esterházyju, konkretno monografiju ‘Uvod u postmodernizam’ posvećenu jednom od najpoznatijih suvremenih mađarskih književnika koju potpisuje Tina Varga Oswald. ‘Tamna muza’ lihtenštajnskoga pisca Armina Öhrija pak povijesni je kriminalistički roman u kojem se kroz intrigantan zaplet propituje univerzalna tema odnosa zločina i kazne. Autor na zanimljiv način prikazuje Berlin Bismarckova doba kao poprište scena seksa i nasilja, smještajući radnju u 1865. godinu.

Hena com će predstaviti fantastični nigerijski roman ‘Ribari’. Chigozie Obioma u svom je prvijencu taknuo perom u nježnu strukturu odrastanja ispisujući iskrenu, nezaboravnu storiju o obitelji, bratskoj solidarnosti i ljubavi, o nedosanjanim snovima, ali i o osveti i tankoj granici između života i smrti. Tu su i prva dva dijela trilogije ‘Polja nade’ Orhana Kemala iz Turske, ‘Zločin’ i ‘Gospođino imanje’. Trilogija pripovijeda o vječnome ratu između nemilosrdnih moćnika, bogatih zemljoposjednika i siromašnoga naroda, o pojedincima koji vođeni očajem i izmoreni bijedom ne biraju sredstva da se popnu na društvenoj ljestvici, o nevinoj mladenačkoj ljubavi koja gubi bitku s prepredenim planovima onih koji, lišeni ikakvih moralnih načela, iz svega žele samo izvući svoju korist. Kroz priču o stanovnicima jednoga mjesta i njihovim životima, autor prodire dublje te pruža fascinantan uvid u život u Turskoj 50-ih godina, u politička previranja, promjene koje dolaze te nepravedan i nepovoljan položaj žene.

Znanje za Interliber također priprema intrigantnu priču o roditeljskoj ljubavi, prijateljstvu i gubitku naslova ‘Vrijeme rastanka’ iz pera autorice niza bestselera New York Timesa Jodi Picoult te povijesnu dramu ‘Dosegnuti sunce’ američke spisateljice Paule McLain o neustrašiv​oj i zanosnoj pilotkinji Beryl Markham koja je početkom dvadesetog stoljeća živjela daleko ispred svog vremena i oborila svjetski rekord preletjevši Atlantik. U žanru povijesne drame iz pera britanskog novinara i pisca Johna Sweeneyja dolazi roman ‘Slonovi na mjesečini’, temeljen na slabo poznatoj priči iz Drugog svjetskog rata, kada je zahvaljujući krdu od pedesetak slonova mlada engleska učiteljica uspjela spasiti grupu siročadi iz okupirane Burme i dovesti ih na sigurno u Indiju.


Potencijalni hit s novim romanom turskog nobelovca Orhana Pamuka, autora bestselera ‘Zovem se Crvena’, ima Vuković & Runjić. To je pozamašan panoramski roman naslovljen ‘Čudno je u mojoj glavi’ te pripovijeda nezaboravnu priču o istanbulskom uličnom prodavaču i ljubavi njegova života. Još od djetinjstva provedena u siromašnom selu u središnjoj Anatoliji, Mevlut Karataš maštao je o tome kakav će život živjeti. Ne dobivajući od škole onoliko koliko se nadao, u dobi od dvanaest godina stiže u Istanbul – ‘središte svijeta’ – i odmah se oduševljava kako starim Istanbulom u nestajanju, tako i novim, u izgradnji. Tu su i novi prijevodi pokojnog čileanskog majstora Roberta Bolana, među njima ‘Telefonski pozivi’.

OceanMore objavljuje dugo očekivani treći nastavak heksaloga 'Moja borba' Norvežanina Karla Ovea Knausgaarda te prvijenac Lászla Krasznahorkaija, roman ‘Satantang’. Radi se o romanu koji je u Mađarskoj objavljen 1985. godine i što je obilježio početak stvaranja majstorskog opusa pisca koji je do danas stekao svjetsku popularnost.

Jedna od najcjenjenijih i najnagrađivanijih portugalskih književnica, Ines Pedrosa, predstavit će se hrvatskoj publici romanom ‘Bespomoćnost'. Nakon nezgodna pada Jacinta Sousa će u 'Bespomoćnosti' u bolničkom krevetu rekapitulirati svoju mladost i pedeset godina provedenih u Brazilu, život u Rio de Janeiru u prvoj polovici dvadesetog stoljeća i nedavni povratak u Portugal.

Izdvojeni naslovi su tek manji dio svega novoga što se ove godine prevelo sa stranih jezika za Interliber. Pozitivno je i to što će se na sajmu predstaviti dvadesetak nakladnika iz Srbije, a međunarodni štih 39. Interliberu daju i dvije nacionalne izložbe: Narodne Republike Kine i Republike Srbije. Dodatno, Pekinški sajam organizira predstavljanje nove zvijezde kineske književne scene, knjige recepata poznatog šefa kuhinje, otkrivanje kineske kaligrafije i budizma te kušanje tradicionalnih kineskih čajeva.