U DUBROVNIKU

Predstavljena prva umjetnička monografija Pere Kvrgića

28.07.2012 u 19:59

Bionic
Reading

Predstavljanje umjetničke monografije 'Kazališno doba Pera Kvrgića' u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, posvećene kazališnom stvaralaštvu jednog od najvećih hrvatskih glumaca, održano je sinoć, 27. srpnja, u atriju Kneževa dvora

Uz njenog glavnog aktera Peru Kvrgića, na predstavljanju su sudjelovali i Božidar Violić, redatelj u čijim je predstavama Kvrgić ostvario neke od svojih ponajboljih uloga, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, dr. sc. Ivica Prlender, autor i priređivač monografije, Hrvoje Ivanković, predsjednik HDDU-a, Goran Grgić te glumci Perica i Maro Martinović koji su pročitali nekoliko kraćih ulomaka iz monografije i Kvrgićevih kazališnih zapisa. Na desetak velikih Kvrgićevih ostvarenja gledatelje su podsjetili televizijski zapisi što ih je u desetominutni filmski kolaž povezala Renata Margaretić Urlić, urednica-novinarka HTV-a.

Dostojanstveno i svečano, kako i zaslužuje jedan od najvećih hrvatskih glumaca, u prepunom atriju Kneževa dvora odana je počast umjetničkom stvaralaštvu Pere Kvrgića. Predstavljanje je ispratio dugotrajan pljesak kao izraz čistog poštovanja i divljenja umjetniku koji je obilježio i Grad i Igre i kojega su Grad i Igre obilježile i kojemu se stoga obraćamo s 'dobri moj gospar Pero'. A sam gospar Pero za ovaj grad kaže: 'I sam se umnožen svojim likovima predajem užitku igre, lunjam Gradom od 'kamena i snova', promatram ljude, ne znajući gledam li to ja ili Negromant u meni, ili Nemoćnik u pameti, ili netko treći...

Prvi dio knjige opsežna je teatrološka studija Hrvoja Ivankovića koja tragom zapisa (kritika, ogleda, memorabilija, intervjua) prati i kontekstualizira cjelokupni umjetnički put Pere Kvrgića, uspoređujući Kvrgićeva vlastita sjećanja i zapise s kritičkom recepcijom njegovih ostvarenja, među kojima su mnoga dosegla antologijske značajke. U drugom dijelu knjige okupljeni su ogledi više autora poput Nikole Batušića, Petra Brečića, Dalibora Foretića, Mani Gotovac, Vlade Gotovca, Nataše Govedić, Milice Jović, Georgija Para, Fabijana Šovagovića i Božidara Violića, koji su tijekom proteklih pola stoljeća pisali o prirodi i stilu Kvrgićeve glume. Treći dio je teatrografski dodatak s popisom Kvrgićevih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga i nagrada, te osnovnim biografskim podacima. Monografija koju je uredio Hrvoje Ivanković, a likovno oblikovao Luka Gusić, opremljena je i s preko 170 fotografija iz svih razdoblja Kvrgićeva života i dugotrajne mu glumačke karijere.

Knjiga 'Kazališno doba Pera Kvrgića' objavljena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Društva prijatelja dubrovačkih starina, Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Zračne luke Dubrovnik u nakladi Dubrovačkih ljetnih igara koje njome nastavljaju niz sličnih izdanja posvećenih umjetnicima koji su obilježili povijest dubrovačkog festivala.