ZORANA SOKOL GOJNIK

Predstavljena knjiga 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću'

30.11.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Knjiga 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću' autorice Zorane Sokol Gojnik, koja se katoličkim liturgijskim građevinama Zagreba nastalim u proteklome stoljeću bavi u širem kulturnom, povijesnom i teološkom te europskom kontekstu, predstavljena je u srijedu u Zagrebu kao prvi sustavni, kritički i znanstveni prikaz sakralnog arhitektonskog nasljeđa grada Zagreba

Knjiga je objavljena u izdanju naklade UPI-2M PLUS i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. O projektu je na predstavljanju u Muzeju za umjetnost i obrt uvodno govorio dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit.

Istaknuo je kako je knjiga rezultat višeslojnih znanstvenih istraživanja kakva ta institucija smatra posebno važnim dijelom svojeg djelovanja, 'jer pridonosi sagledavanju pouka iz prošlosti i stvaraju polazišta za moguće iskorake u budućnosti'.

'Materija publicirana u toj knjizi pokazuje kako je to moguće napraviti na najbolji mogući način, s visokom kvalitetom rada, sustavnošću izričaja i uz otkrivanje novih znanstveno utemeljenih spoznaja', rekao je Šmit.

Zorana Sokol Gojnik docentica je na Katedri za projektiranje Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Podnaslovljena 'Katoličke liturgijske građevine', njena knjiga 'Sakralna arhitektura Zagreba u 20. stoljeću' na gotovo 350 stranica donosi rezultate autoričina višegodišnjeg interdisciplinarnog bavljenja problematikom sakralne umjetnosti i arhitekture u gradu Zagrebu i suvremenom svijetu.

Sokol Gojnik u njoj se bavi poviješću gradnje pojedinih liturgijskih građevina u Zagrebu i Europi, problemom liturgije kroz povijest i danas, te odnosnom liturgije i arhitekture unutar pripadajućeg kulturološko-povijesnog i filozofsko-teološkog konteksta.