'PROSLOVI ZA BOLJU ZEMLJU'

Uvod u lik i djelo Slavka Goldsteina: Od dnevnika kojeg je pisao s 15 godina do prvih poglavlja nikad dovršene knjige

28.10.2019 u 22:04

Bionic
Reading

Opsežno publicističko izdanje 'Proslovi za bolju zemlju' s tekstovima Slavka Goldsteina, od Partizanskoga dnevnika iz 1943. koji je taj intelektualac i humanist pisao kao petnaestogodišnjak, do prvih poglavlja knjige koju nikada nije dovršio, predstavljeno je 28. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih

Dvije godine nakon Goldsteinove smrti priređivači i urednici knjige, Boris Pavelić i Ivo Goldstein, objavili su knjigu s izborom tekstova iz njegova pozamašnog opusa, one koji, iako su nastajali u različitim vremenima, režimima i okolnostima, pokazuju aktualnost i dosljednost autorova stvaralaštva i njega samoga.

Boris Pavelić kaže kako su dvadesetak uvrštenih tekstova uglavnom novinski članci na raznovrsne teme od rasprava o religiji i židovstvu, do aktualnih političkih tema, no iako vrlo različiti, sve ih povezuje ideja slobode.

'Ova knjiga je ispala kao okvir i uvod u Slavka Goldsteina, a kroz sve se tekstove nazire se fascinancija slobodom i znanjem kao takvim', rekao je Pavelić o djelu istaknutog urednika, publicista, izdavača, povjesničara, leksikografa, novinara, scenarista, režisera, političara, židovskog aktivista, a ponajprije humanista.

Podsjetio je kako je većinu tekstova u knjizi odabrao sam Slavko Goldstein, a nakon njegove smrti ona je dopunjena, primjerice Partizanskim dnevnikom i poglavljima iz autobiografije iz doba sudjelovanja u partizanskom pokretu, te jednim od posljednjih intervjua na tu temu.

Novinar i pisac Ivica Đikić smatra da knjiga funkcionira kao jako dobar podsjetnik koliko Goldstein nedostaje u domaćem javnom prostoru jer se, prateći vijesti u zadnje dvije godine, često zapitao kako bi on reagirao na određenu situaciju.

'Na žalost, takvih je situacija bilo puno, a nedostajao je netko tko bi se oglasio s takvim autoritetom, moralnim i intelektualnim pokrićem, da upozori na nešto što u ovoj zemlji ide krivo', ustvrdio je Đikić. 'Slavko nije prečesto javno reagirao, vrlo je pametno i pažljivo birao bitke u kojima će sudjelovati, a koje su bile važne za cijelo društvo', dodao je.

Saborska zastupnica Vesna Pusić primijetila je da se kroz cijelu knjigu provlače dvije opsesije koje su Goldsteina pratile cijeli život, prva je složenost istine jer je odbijao generalizaciju simplifikaciju i banalizaciju, a druga je hrabrost. 'Odbijao se bojati bilo čega, a naročito bilo koga', istaknula je.

  • +6
Predstavljanje knjige Slavka Goldsteina Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Kao jednu od najistaknutijih poveznica radova obuhvaćenih knjigom, uključivši i izvadak iz opširnog dosjea koji je Služba državne sigurnosti vodila o Goldsteinu, izdvojila je što ona 'negiraju u tom trenutku prihvaćenu istinu'.

Seid Serdarević iz Frakture, koja je objavila to izdanje na više od 400 stranica, kaže kako su između brojnih Goldsteinovih tekstova izabrani ponajbolji, oni koji ostaju, a dva su objavljena prvi put, početni Partizanski dnevnik i za kraj knjige, poglavlja nikad dovršene knjige. 'U knjizi se vidi sva težina tekstova o nama, danas i ovdje, ona ocrtava sve ono čemu je autor težio u svojim istupima i intelektualnom radu, a to je da ova zemlja bude bolja', ocijenio je.