NOVA PERCEPCIJA

Predstavljena knjiga o ženama u znanosti

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.12.2009 15:17
  • Objavljeno 11.12.2009 u 14:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Knjiga 'Women in Science and Technology', koja putem priloga o istraživanjima položaja žena u znanosti i tehnologiji doprinosi širem razumijevanju procesa spolne diferencijacije u društvu, predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika

Ishodište za knjigu bio je znanstveni skup 'Žene u znanosti i tehnologiji' koji je održan prošle godine u Zagrebu, u organizaciji Mreže za sociologiju, znanost i tehnologiju Europske sociološke asocijacije te Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba.

Tematika je predstavljena kroz tri poglavlja - Međunarodne usporedbe u spolnoj nejednakosti na području znanosti i tehnologije, Karijere i dostignuća znanstvenica i Istraživanja važna za rodnu politiku. Uredili su ga Katarina Prpić, Luisa Oliveira i Sven Hemlin

Po riječima Katarine Prpić, knjiga daje novi pogled na dekonstrukciju tradicionalnih spolnih uloga, a koncept karijere proširen je feminističkim studijama pa su uvrštene i dodatno zanemarivane teme poput usklađivanja posla i obitelji. Ocijenila je kako su neka područja nedovoljno obrađena, a nalazi proturječni, te su nužna dodatna komparativna istraživanja.

Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, pohvalila je izdavanje knjige, napomenuvši kako se i Ured bavi položajem žena u znanosti i tehnologiji, kao jednoj od tema koje izlaze iz uobičajenog okvira kada se govori o ženama, kao što su nasilje nad ženama, žene u politici i žene na tržištu rada.

Jednim od kritičnih područja u Hrvatskoj ona smatra 'nedovoljno rodno osjetljivo obrazovanje', što bi se moglo promijeniti ukoliko akademska zajednica prihvati preporuke za institucionalizacijom ženskih studija, uvođenjem novih kolegija i studijskih programa.

Knjigu su objavili Institut za društvena istraživanja i Mreža za sociologiju, znanost i tehnologiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!