vremenska kapsula iz karlovačke crkve

[VIDEO/FOTO] Otkriven sadržaj misterioznih svitaka iz 18. stoljeća, najstariji je iz doba bana Jelačića, a sadrži i cijene prehrambenih namirnica

13.03.2021 u 16:04

Bionic
Reading

U karlovačkom Franjevačkom samostanu predstavljen je sadržaj vremenske kapsule pronađene u križu na zvoniku crkve Presvetog trojstva, koji je maknut zbog oštećenja u nedavnom potresu. Pronađena četiri svitka - dokumenta, jedan zapis i jedna potvrda. Zadnji iz 1938. I taj svitak je, rekao je gvardijan, važan jer je upravo iz perioda za koji nemaju samostansku kroniku

'Danas pridodajemo još jedan važan i nadasve zanimljiv artefakt, svitke iz vremenske kapsule koji su nam ostavili tadašnji vizionari, graditelji i obnovitelji nedavne povijesti. Činimo i trenutak kad ćemo osvim svicima dodati i svoj svitak budućim generacijama. Do toga trenutka nas čeka strpljiva obnova crkve i zvonika Franjevačkog samostana sa svojim vrijednim muzejom nastralim u nedavnom potresu. Bit će potrebno u to sve ugraditi i volje i znanja, a također i novaca', prenosi KAportal riječi fra Krunoslava Alberta, gvardijana Franjevačkog samostana.

U kapsuli su pronađena četiri svitka - dokumenta, te jedan zapis i jedna potvrda. Zadnji iz 1938. I taj svitak je, rekao je gvardijan, važan jer je upravo iz perioda za koji nemaju samostansku kroniku. Dokumenti iz 30-ih godina su oduzeti 1949. godine i do danas nisu vraćeni.

'Sve četiri isprave pisane su na papiru, vjerojatno impregniranom voskom, a ne na pergameni kao što smo prvo mislili. Pisani su klasičnom tintom. Svi dokumenti imaju dekorativne ukrase u crnoj, plavoj i crvenoj tinti i detalje zlata, smatra se da je to zlatni prah', kazala je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Karlovac.

Prvi svitak je iz 1858. godine iz doba vladavine Franje Josipa I, bana Josipa Jelačića i kardinala Haulika. Navedeno je tko je tada vladao, imao svjetovnu, a tko crkvenu vlast, a zanimljivo, navedeni su i profesori karlovačke Gimnazije u to doba. Ono što je konzervatorima vrlo interesantno, spominje se Prokopije Godler koji je pozlatio križ i jabuku.

S tim dokumentom bio je i prijepis starijeg dokumenta na njemačkom jeziku, koji govori o tome tko su bili majstori, ali i popis prehrambenih namirnica i njihove tadašnje vrijednosti, odnosno cijene. Prema tom zapisu, kilogram kave stajao je više od 300 kuna (preračunato iz forinti), kilogram govedine oko 105 kuna, dnevničar je bio plaćen 444 kuna dnevno, a naučnik na tornju 900 kuna.

  • +8
Otvaranje svitaka iz 18. stoljeća Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Treći dokument je iz 1883. za koju nismo znali da je tad bila restauracija. Isto se opisuju predstavnici vlasti, čak i gradski činovnici. Četvrti svitak je iz 1938. iz vremena kardinala Alojzija Stepinca. Detaljno se navodi što se restauriralo na crkvi, a interesantno je da je sve četiri restauracije tornja platio - Grad Karlovac.

'Ako se pitate što ja radim ovdje, evo u svicima piše, što ja trebam raditi. Svici pokazuju da su povijest našega grada i franjevci neraskidivo povezani i ta veza ide do razine da su naša Zvijezda i naš grad ono što jesu zahvaljujući upravo franjevcima. Crkva i samostan su jedni od objekata koji su najviše stradali u potresu, zato smo i organizirali zamjenu križa na zvoniku, ali sa Županijom ćemo osigurati sredstva da se zaštiti unutrašnjost crkve, za što smo predvidjeli oko 200.000 kuna. Pozivam sve da pomognu da obnova ne traje predugo, jer su potrebe za obnovu velike. Već imamo ideje kako obnoviti zvonik i kopleks samostana uz pomoć EU fondova', rekao je gradonačelnik Mandić, pozivajući nadležne da učine sve što mogu kako bi se povijesne kronike vratile u karlovački samostan.

Županica Martina Furdek Hajdin spomenula je obližnju Oružanu za čiju obnovu Županija ima građevinsku dozvolu te osigurana sredstva, većim dijelom europska.

'Nadam se da ćemo ubrzo ovdje imati jednu lijepu novu školu strukovnog obrazovanja, koje će biti regionalni Centar kompetencije za Trgovačko-ugostiteljsku i Tehničku školu sa smjerovima strojarstvo, računarstvo i elektrotehnika, onim zvanjima koji trebaju tržištu rada', kazala je županica Furdek-Hajdin.

Otvaranje svitaka iz 18. stoljeća Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura kazao je kako u ustanovi koju vode rade najbolji stručnjaci u ovom dijelu Europe, pogotovo oni za restauraciju dokumenata, te opisao tehnički proces otvaranja kapsule.

'Ti svici izgledaju kao da su jučer pisani, savršeno su sačuvani i odmotani i bit će pripremljeni za izlaganje u Franjevačkom muzeju', kazao je Čutura, dodajući da će učiniti sve što može da pronađe dokumnetaciju samostana od 1930. do 1948. godine koja se nalazi na dva moguća mjesta, u arhivu MUP-a u Zagrebu ili Državnom arhivu u Srbiji.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Davor Trupković ovaj je nalaz ocijenio velikim naglasivši da govori o povijesti Karlovca.

'Iako je to uobičajena stvar da se ovakve vremenske kapsule stavljaju u jabuku, jako ih je malo očuvano. Ova kapsula je preživjela dva svjetska rata i Domovinski rat, pa je potrebno i sreće da to dođe do današnjih generacija', kazao je Trupković.