U CRKVI GOSPE OD KARMENA

Na Silbi pronašli vremensku kapsulu, evo što piše u poruci iz 1922.

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 27.11.2019 14:52
  • Objavljeno 27.11.2019 u 12:44
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

Članovi Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe prije nekoliko dana, prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, pronašli su vremensku kapsulu postavljenu poslije obnove crkve 1922.

Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Anutna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke 'Diana', začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake, kažu iz Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

U bočici su se našli na papiru plavom tintom ispisana 'Spomenica', papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para (od 21. ožujka 1921.) i zamotana cigareta (tzv. španjulet).

'Spomenicu' s datumom 19. lipnja 1922. potpisuju izvjesni Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić, a u njoj navode detalje o restauraciji crkve, izvođačima i financijeru. Najsimpatičniji je, međutim, post scriptum u kojemu se kaže: 'Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska.'

  • +8
  • +5

Pronađena vremenska kapsula na Silbi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe

'Raspitivanjem kod starijih Silbenjana te pregledom arhivskih spisa utvrdili smo da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima bili članovi ravnateljstva 'Potrošno-obrtne zadruge u Silbi' – jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese. Špiro Lazarin u to je vrijeme bio njen ravnatelj, a po pripojenju otoka Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Općine Silba. Frano Gašpić, koji je napisao pronađenu 'Spomenicu' i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i nasljednik Špira Lazarina na funkciji ravnatelja Zadruge, a tada njegov zamjenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora', kaže predsjednik Društva, ujedno arheolog te povjesničar umjetnosti Eugen Motušić, koji je bočicu i otkrio prilikom razgrađivanja zazida niše. S njim su bili članovi Društva Sven Moro, Ana Lukin, Zdravko Lukin i Renata Lukin te Ivana Lazarin i Stipe Lazarin.

Po pronalasku vremenske kapsule, uvjerava, nije popušio španjulet, ali je o nalasku obavijestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odjelu u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju provodi Zadarska nadbiskupija, a financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

'Crkva Gospe od Karmena će nakon obnove, osim sakralne funkcije, imati namjenu stalne izložbe sakralne baštine otoka Silbe te će se u njoj izložiti vrijedne umjetnine i liturgijski predmeti koje su za sedam silbenskih crkvi i kapela donirali mjesni kapetani i pomorci. Time će se realizirati davna inicijativa naših djedova, a svoje mjesto u postavu naći će i vremenska kapsula naših pradjedova koja će se prezentirati na svojoj poziciji u niši. Prema naputku Igora Miletića, pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru, nakon dovršetka tekuće obnove crkve, postavit će se nova vremenska kapsula. Godine 2022.!', kaže Motušić.

Spomenica

Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine.

Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika).

Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović.

Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922.
Špiro Lazarin
Zamarija Marinić
F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!