zakopana 1891. godine

Pogledajte što se nalazi u 127 godina staroj kapsuli koja je slučajno otkrivena u hotelu Palace

11.04.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Čak 127 godina stara stakleno-bakrena vremenska kapsula, koja je prošle godine pronađena u temeljima hotela Palace, predstavljena je u srijedu u tom najstarijem zagrebačkom hotelu. U njoj se nalazi poruka obitelji Schlessinger koja je bila prvotni vlasnik palače te novine i kovani novčići iz doba vladavine cara Franje Josipa I i bana Khuena Hedervaryja

Vremenska kapsula pronađena je slučajno u temeljima zgrade, prilikom obnove dvorane za sastanke, te je ustanovljeno da je tamo stavljena još daleke 1891. godine. Javnosti je predstavljena povodom obilježavanja 111. godišnjice postojanja hotela.

'Kuća ova, koje temeljni kamen ovu izpravu sadržaje, neka mnogo stotina godina postoji čvrsto i uzvišeno, netaknuta od nesgoda vriemena i živalja, neka stoji u znak pregnuća gradjanstva našeg liepog zemaljskog glavnog grada Zagreba', stoji u poruci koju je na hrvatskom i njemačkom jeziku budućim generacijama ostavila obitelj Schlessinger, vlasnici tadašnje palače koja je 1907. prenamijenjena u hotel Palace.

U njoj je dan presjek vremena vladavine cara Franje Josipa I i bana Khuena Hedervaryja, a sadrži i informacije o cijenama robe i usluga, investitoru i ulagačima te blagoslov za zgradu i sve osobe koje će u budućnosti boraviti u njoj.

Osim poruke, kapsula je sadržavala novine Obzor tiskane 30. svibnja 1891. te Agramer Zeitung iz iste godine, kao i osam kovanica forinti iz toga doba.

Povodom obilježavanja 111. obljetnice Palacea, direktor hotela Tomislav Kuliš izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom i ulaganjima u razvoj održivog turizma, a direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld naglasila je važnost jedinog zagrebačkog hotela baštine.

  • +4
Hotel Palace obilježava 111 godina djelovanja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'To je još jedan razlog zbog čega je Turistička zajednica grada Zagreba posebno ponosna - da hotel Palace može predstaviti na svim kontinentima u sklopu svih naših prezentacija kada predstavljamo Zagreb kroz sve ono što grad svojim gostima može pokazati', izjavila je.

Među okupljenima su se našli i akademik Luko Paljetak te akademik Tomislav Sabljak koji su podijelili svoje anegdote iz hotela koji je ugostio brojne ličnosti, poput Miroslava Krleže, Sophije Loren te Dražena Petrovića.