EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Predstavljen projekt Maribor 2012.

30.03.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Program Maribor 2012. - Europska prijestolnica kulture obuhvaća 412 projekata i više od tisuću događanja podijeljenih među šest partnerskih gradova s Mariborom kao glavnim nositeljem, u kojima sudjeluju i brojni hrvatski umjetnici, institucije i drugi dionici kulture, rečeno je na današnjem predstavljanju programa tog projekta za idućih devet mjeseci

Grad Maribor tu je prestižnu titulu dobio zahvaljujući ambicioznom regionalnom programu u koji je uključio pet partnerskih gradova u Sloveniji: Mursku Sobotu, Velenje, Ptuj, Novo Mesto i Slovenj Gradec.

Programski direktor Mitja Čander napomenuo je kako se organizatori u promišljanju programa nisu željeli koncentrirati na kulturu samo kroz umjetnost. "Želimo stvarno mobilizirati različite ljude i društvene skupine, a ne samo onu publiku koja ionako prati umjetnost", kazao je. Zato su razvili program koji osim o umjetnosti govori o identitetu gradova, sportu, ekološkim i socijalnim temama i sličnim.

Program je podijeljen na četiri programska stupa. 'Terminal 12' donosi vrhunsku umjetnost s posebnim naglaskom na nove pristupe i domaće stvaralaštvo. Program 'Ključevi grada' usmjeren je na uspostavu dijaloga gradova i umjetnosti, program 'Urbane brazde' bavi se aktivističkim temama, a 'Život na dodir' nudi multimedijski prostor EU temama.

Čander se posebno osvrnuo na izrazito ambicioznu internetsku stranicu programa koja donosi brojne eseje i promišljanja pisaca iz cijele Europe, među kojima je i niz hrvatskih pisaca. Kao jedinstveni primjer suradnje naveo je suradnju kulturnih centara i veleposlanstava u sklopu projekta 'Kulturne ambasade' koji obuhvaća 30-tak zemalja koje se u sklopu tog programa predstavljaju u Mariboru, među kojima je i Hrvatska. Tu je i programska cjelina vezana uz Mariborsko sveučilište, te cjelina "Prilike za sve", koja se odnosi na volonterski aktivizam i ljude s posebnom potrebama.

Mariborski gradonačelnik Franc Kangler napomenuo je kako je veliko priznanje biti proglašen europskom prijestolnicom kulture, ali i velika odgovornost, te prilika za produbljivanje odnosa i povezivanje susjednih kultura, osobito s hrvatskim gradovima i dionicima u kulturi.

Izrazivši nadu da će planirana 'velika kulturna revolucija' u Maribor privući i velik broj gostiju i sudionika iz Hrvatske, s kojom Slovenija ostvaruje jako dobru suradnju u kulturi, sportu i turizmu, Kangler je naglasio da hrvatski gosti čine iznimno važan posjetiteljski segment Slovenije, dok su se neki hrvatski gradovi i aktivno uključili u program.

Tako će se, primjerice, u travnju u Mariboru predstaviti grad Novalja, a na 'Županovoj pozornici prijateljstva' od travnja do rujna nastupat će brojni hrvatski glazbenici. Kao jedan od vrhunaca programa Kangler je istaknuo posjet Dalaj Lame i susret dobitnika Nobelove nagrade za mir od 15. do 17. svibnja.

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012. Suzana Žilič Fišer posebno se osvrnula na povezivanje kulturnih institucija Slovenije i Hrvatske. U projektu sudjeluje oko 400 partnerskih institucija, kazala je Fišer. 'Sigurno da time razvijaju neku novu dimenziju suradnje', kazala je.

Fišer je izrazila veliko zadovoljstvo dosadašnjim tijekom realizacije programa, te napomenula kako se nada produbljenju dosadašnje suradnje s Hrvatskom, njezinim kulturnjacima, umjetnicima i institucijama.

Projekt Europska prijestolnica kulture - 'najvidljiviji projekt u području kulture u cijeloj Europskoj uniji', zamišljen je još sredinom 80-tih godina prošloga stoljeća kao 'praznik umjetnosti i europske ideje', kada je za prvu prijestolnicu 1985. izabrana Atena. U početku su se u projekt uključivali veliki europski gradovi, no nakon 2000. projekt dobiva novu dimenziju i širi se na male gradove koji se dotad nisu nalazili na karti Europe a koji su u potrazi za novim identiteom i novom budućnosti.