bez hrvatskih predstavnika

Predstavljen program 74. Berlinalea

23.01.2024 u 09:45

Bionic
Reading

U natjecateljskom programu 74. izdanja Filmskog festivala u Berlinu bit će prikazano 20 filmova, a na festivalu će biti tematizirane i osjetljive aktualne političke teme poput izraelsko-palestinskog sukoba, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu

Među 20 filmova koji su izabrani za glavni, natjecateljski program, nalaze se filmovi redatelja Alonsa Ruizpalaciosa iz Meksika i Hong Sangsoosa iz Južne Koreje. Od glumačkih zvijezda u natjecateljskom programu bit će prikazani i filmovi u kojima glume međunarodne zvijezde poput Isabelle Huppert, Rooney Mare i Gaela Garcie Bernala.

U jednom od popratnih programa bit će prikazan i film 'Spaceman' s Adamom Sandlerom u glavnoj ulozi.

Festival, koji traje od 15. do 25. veljače, će otvoriti film 'Small Things Like These', s irskom glumačkom zvijezdom Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi.

Predsjednica međunarodnog žirija je kenijska glumica Lupita Nyongo. Američkom redatelju Martinu Scorseseju bit će dodijeljena nagrada za životno djelo.

Na 74. Berlinaleu bit će ukupno prikazana 233 filma iz 80 zemalja.

Ni ove godine u niti jednom od službenih programa nema nijednog filma iz Hrvatske. U pregledu istaknutih filmova u sklopu Talent Marketa bit će prikazan i film 'Pogana' hrvatskog redatelja Davida Kapca i u produkciji Ree Rajčić.

Carlo Chatrian i Mariette Rissenbeek, koji po posljednji put vode Berlinale, najavili su okrugle stolove na kojima će se tematizirati trenutna krizna žarišta, posebice izraelsko-palestinski sukob.

Uoči festivala, dva redatelja su povukla svoje filmove iz programa Berlinalea prosvjedujući tako zbog njemačke vanjske politike koja je, po njihovom mišljenju, previše sklona Izraelu.

'Svjesni smo toga da je svijet ovih dana izuzetno polariziran, ali ipak žalimo zbog odluke ovih filmskih stvaratelja jer smo mišljenja da je Berlinale mjesto za dijalog”, rekao je Chatrian.

Promatrači već godinama ukazuju na smanjenje značaja Filmskog festivala u Berlinu i nedolazak filmova značajnijih redatelja koji svoje filmove radije prikazuju na konkurentskim festivalima u Cannesu i Veneciji.