NABRIJAVANJE ZA SUPER BOWL

Ovi filmovi i serije obavezna su lektira za svakog fana američkog nogometa

20.01.2024 u 19:22

Bionic
Reading

Od Oscarom nagrađenih filmskih klasika do feel-good laganica, od impresivnih drama do romantičnih komedija, od biografija koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim do odličnih reality serija, od akcijskih pucačina do toplih obiteljskih filmova za sve uzraste... Super Bowl se približava, a mi vam donosimo preporuke najboljih filmova i serija s temom američkog nogometa te uz njih možete uživati već ovog vikenda

Od Ala Pacina, Denzela Washingtona, Kevina Costnera, Toma Cruisea, Keanua Reevesa, Sandre Bullock, Georgea Clooneyja do Adama Sandlera, Matthewa McConaugheyja, Marka Wahlberga, The Rocka, Jamieja Foxxa, Cameron Diaz, Brucea Willisa, Willa Smitha, Genea Hackmana... U odbrojavanju do Super Bowla 11. veljače, donosimo vam popis odličnih i zabavnih filmova i serija, kako za ljubitelje američkog footballa, tako i za one koji o tom sportu možda ne znaju ništa, ali vole se opustiti uz dobar sadržaj. Ovo su tportalove preporuke za 25 filmova i pet serija koje vrijedi pogledati.

1. Any Given Sunday – klasik Olivera Stonea s maestralnim Alom Pacinom te fenomenalnom postavom glumaca (Dennis Quaid, Cameron Diaz, Jamie Foxx, James Woods…) i bivših igrača (Lawrence Taylor, Jim Brown).

2. Draft Day – 'Živimo u drugačijem svijetu od onoga prije par minuta, daj mi ponudu ti jeb..i žderaču palačinki!' Kevin Costner pokušava ostati vjeran sebi i složiti momčad kakvu želi te uz pomoć Chadwicka Bosemana i Jennifer Gardner spasiti football u Clevelandu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: InvincibleMovie

3. Invincible – inspirativna priča Vincea Papalea (glumi ga Mark Wahlberg) koja će vam prirasti srcu kao dokaz da se nikad ne smije odustajati. Greg Kinnear u ulozi Dicka Vermeila koji je u Papaleu vidio nešto i koji je kasnije u životu otkrio Kurta Warnera. Dobra izvedba Elizabeth Banks.

4. Remember the Titans – još jedan klasik uz odlične Denzela Washingtona i Willa Pattona te s mladim budućim zvijezdama: Ryanom Goslingom, Donaldom Faisonom, Hayden Panettiere i Kate Bosworth.

5. The Replacements – 'Bol je prolazna, cure vole ožiljke, slava je vječna', mudrost by Shane Falco. Pravi feel-good film s Keanuom Reevesom i Geneom Hackmanom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Warner Bros.

6. The Blind Side – biografska priča o Michaelu Oheru, a Sandra Bullock nagrađena je Oscarom za glavnu žensku ulogu. Aktualno danas, kada se Oher i obitelj Touhy spore na sudu.

7. The Express: The Earnie Davis Story – film inspiriran pričom o Earnieju Davisu, prvom crncu koji je osvojio Heisman Trophy, nagradu za najboljeg sveučilišnog igrača footballa.

8. We Are Marshall – prema istinitoj priči koja nas podsjeća da su neke stvari veće od nas samih. Glume Matthew McConaughey, David Strathairn, January Jones, Kate Mara i Anthony Mackie.

9. 12 Mighty Orphans – teško ga je prepričati, morate pogledati i nećete požaliti.

10. North Dallas Fourtyoldie but goldie. Grub i sirov, a 1979., kad je došao u kina, reklamirali su ga s porukom 'Pričekajte dok ne dođete do čudnog dijela'. Nick Nolte igra glavnu ulogu, što dosta govori.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RottenTomatoes

11. i 12. Friday Night Lights (istoimena serija je još bolja) – film o značenju footballa kao slamke spasa i sreće u maloj teksaškoj zajednici. Kreacije Petera Berga ne mogu biti loše.

13. Hard Knocks (serija) – reality serija s NFL momčadima koja je dosad osvojila 18 Emmyja, uz fenomenalnu naraciju Liva Schreibera. Must watch.

14. Ballers (serija) – Dwayne 'The Rock' Johnson i John David Washington kao glavne zvijezde u seriji o sportu, agentima, novcu… Serija za binganje. Naravno, prve sezone su najbolje.

15. i 16. The Longest Yard (1974. s Burtom Reynoldsom, 2005. remake s Adamom Sandlerom) – 'Ako ne možeš izaći iz zatvora, osveti se stražarima.' Prema njemu snimljena je europska inačica 'Mean Machine' s 'našim' nogometom.

17. Undefeated – nagrađivani dokumentarac o klincima iz Memphisa i treneru volonteru koji će učiniti sve da im pomogne.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TrailerChan

18. The Waterboy – komedija/parodija iz 1998. s Adamom Sandlerom i Kathy Bates, a upitno je bi li danas zbog pretjeranog i lažnog puritanstva bila snimljena. Dvije riječi – Medulla oblongata.

19. Gridiron Gang – nema umjetničku težinu, ali je zabavan za gledanje. Glume Dwayne 'The Rock' Johnson i Xzibit.

20. Leaderheads – George Clooney je kao režiser i glavni glumac snimio duhovit film po svom guštu o začecima organiziranog footballa 1925. godine.

21. Necessary Roughnessfeel-good film iz 90-ih.

22. Rudy – snovi se ostvaruju, a 'Samwise Gamgee' je u glavnoj ulozi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Scene City

23. Jerry Maguire'show me the moneeey!' Klasik, odličan Tom Cruise (dok je još većini bio simpatičan), Cuba Gooding Jr. dobio je Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu za svoju izvedbu pretjeranog Roda Tidwella, a Renee Zellweger i Regina King lijepo su zaokružile glavne likove.

24. The Last Boy Scout – Bruce Willis u svome najboljem propalo-nihilističko-privatnodetektivsko-visokomoralnom izdanju. Damon Wayans isto je odlično odigrao svoju ulogu. Zanimljiv za gledanje i 33 godine nakon izlaska.

25. Safety – Disneyjev film prema stvarnoj priči o odgovornosti i bratskoj ljubavi.

26. The Program – pod pritiskom neki pucaju, drugi se izdižu, ali svi žele pobijediti. Glume ih James Caan, Halle Berry i Omar Epps.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Duke Mitchell Fan Club

27. All The Right Movesfootball kao izlazna karta, svojevrsna sportska verzija 'Flashdancea' s mladim Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi.

28. Concussion – istinita priča o patologu, dr. Bennetu Omalu koji je otkrio smrtonosne posljedice što ih udarci i česte ozljede glave imaju na igrače footballa. Teška tema, dobar film, uz nominaciju Willa Smitha za Golden Globe u kategoriji najbolje muške uloge.

29. Playmakers (serija) – odlično ocijenjena, pomalo mračna serija o imaginarnoj profi football momčadi koja luduje izvan terena. NFL liga nikako nije bila zadovoljna takvim prikazom.

30. Last Chance U (serija) – Netflixova behind-the-scenes serija o talentiranim igračima iz problematičnog okruženja koja je zaslužila nominaciju za Emmy.