zabilježena tradicija

Predstavljen dokumentarni film 'Dubrovački trombunjeri - vjera, ponos i tradicija' i fotomonografija 'Festa 2016.'

30.01.2018 u 22:44

Bionic
Reading

Dokumentarni film 'Dubrovački trombunjeri - vjera, ponos i tradicija' te fotomonografija 'Festa 2016.' predstavljeni su u utorak navečer u Dubrovniku uoči Feste svetog Vlaha, a predsjednik Društva dubrovačkih trombunjera, Tomislav Macan, je istaknuo kako se promocijom filma i fotomonografije htjelo pokazati kako Festa svetog Vlaha živi s trombunjerima

'Za fotomonografiju o jubilarnoj Festi 2016. angažirali smo dodatne fotografe i snimatelje, a snimalo se dodatno i 2017. godine. Potom je sa te dvije Feste izašao i DVD. Smatrali smo da imamo vrijedne i kvalitetne fotografije koje zaslužuju izdanje. A cilj je, kad se već uložio trud i angažman, da tu našu radost uoči Feste svetog Vlaha podijelimo s našim sugrađanima', rekao je Tomislav Macan, najavivši za 2020. godinu izdavanje velike monografije o Dubrovačkim trombunjerima.

Povjesničarka umjetnosti Maja Nodari izjavila je kako su Dubrovački trombunjeri neizostavan i vrlo važan dio Feste svetoga Vlaha.

'Trombunjeri sudjeluju na Kandelori i otvaranju Feste, na sam dan Feste predvode procesiju, a završavaju na Gorici svetog Vlaha. Na blagdan svog parca rade jako puno. Prvi počinju ujutro u 6,45 sati, a završe posljednji. Ako idemo u povijest, oni predstavljaju smotru vojnih snaga nekadašnje male, ali moćne dubrovačke države. Zvali su ih kroz vrijeme i trombunjeri, bombardijeri i lumbardijeri. Oni su zvučni okvir Feste. U Dubrovniku se, naime, uvijek pucalo, za svih blagdana. Najprije iz topova s gradskih utvrda, a kasnije iz pušaka i lumbarda te trombuna', rekla je Nodari.

Istaknula je kako biti dubrovački trombunjer predstavlja 'dragu i časnu dužnost'.

  • +5
Održana promocija filma 'Dubrovački trombunjeri - vjera, ponos i tradicija' Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

'Trombunjeri tu dužnost obavljaju od sveg srca i na najbolji mogući način. Zato i jesu u odvijanju ceremonijala Feste njegov jako važni i neizostavni dio. Sudjeluju u lijepim dizajniranim odorama koje je 1996. godine napravio scenograf Marin Gozze, ponosno se kreću Stradunom, a otkad je hrvatske države ugošćuju brojne povijesne postrojbe kao što su Rapski samostreličari, Keglevićeva straža iz Kostrela ili Trenkovi panduri iz Požege',dodala je Nodari.

Dubrovački trombunjeri su povijesna vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Trombunjeri sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku i diljem Republike Hrvatske. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan zaštitnika grada, svetog Vlaha, 3. veljače, kada se obilježava i Dan grada Dubrovnika.

Autor jednosatnog dokumentarnog filma je Toni Miletić iz LMT Studija Dubrovnik, dok je u fotomonografiji objavljenoj u nakladi Manjgure zastupljeno više dubrovačkih fotografa. Novac prikupljen od prodaje DVD-a i fotomonografije bit će uplaćen u humanitarne svrhe.