SANJARIJE O LJUBAVI

Predstavljanje neobjavljenih dnevnika Ivane Brlić Mažuranić

22.12.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Nakladnička kuća Mala zvona predstavit će prva dva naslova biblioteke U prvom licu u srijedu, 22. prosinca, u 19 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića

Jedan od dva naslova koji su izašli prvi u biblioteci dosad su neobjavljeni mladenački dnevnici Ivane Brlić Mažuranić, sabrani u knjizi 'Dobro jutro, svijete!'. Ivana Brlić Mažuranić vodila je dnevnik od 1888. do svojih zaruka u ljeto 1891, a u njemu otkriva sanjarije o ljubavi, pisanju i domovini. Predstavljena će bit i 'Pisma iz Švedske, Norveške i Danske' britanske književnice i filozofkinje Mary Wollstonecraft, autorice poznate 'Obrane ženskih prava' iz 1792.

Pisma napisana za kratkog boravka u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj najpopularnija su knjiga Mary Wollstonecraft. Dojmljiva je to mješavina putopisa, ispovjedne proze i razmatranja o društvu i ljudima, iz pera autorice 'Obrane ženskih prava', knjige u kojoj se prvi put javno izriče stav da žene imaju pravo na obrazovanje i profesiju.

U ovih dvadeset i pet pisama, pisanih čovjeku s kojim autorica pokušava obnoviti ljubav, pretapaju se prizori netaknute prirode sjevera, emocionalna drama autorice, razmatranja o društvu i običajima te odjecima značajnih događaja.

O knjigama će govoriti Biljana Romić, Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić.